Инфо

21. септембар 2017.21. сеп 2017.
КВАЛИТЕТАН ВИКЕНД У КЛУБУ ФЛЕКА

ФЛЕКА РОКЕНРОЛЕ

Петак – субота, Клуб Флека (бивша Рупа за оне који не знају), три шабачка бенда, један београдски и једна изложба фотографија. Улаз бесплатан, заинтересовани карте могу преузети у Клубу Флека
Постојање сцене изискује и публику а публика се ствара, негује и то је дуготрајан процес који захтева пажљиво бирање програма не подилазећи материјално оправданијем популизму.
Тај процес је спор, нешто као када дрворед олиста у пролеће, догодило се. Могу да објавим, догодило се, пролеће квалитетних музичких садржаја пред саму јесен. Шабачки Клуб Флека ни мало претенциозно не носи име по једном од наших највећи андерграунд уметника Миомира Грујића Флеке, због онога шта раде употпуности га заслужују.
А шта раде? Пре свега профит није граница достигнућа већ квалитет садржаја. Након дуго година у нашој вароши имамо место у којем током целе недеље постоји какав програм постављен на разину алтернативе. Као пластичан пример узмимо надолазећи викенд где се у Клубу Флека одржавају, у два дана, два концерта и једна изложбу фотографија са четири бенда и једном фотографкињом.
Петак нам доноси концертно помирење метала и панка, прилика за љубитеље оба жанра да се нађу на једном месту јер панк и метал у нашем граду увек су били љубав на први поглед. У питању су свеже оформљени „Кортекс“ сачињен од четврорице домаћих играча који иза себе имају пуну капу клубских и ауторских бендова. Баш Кортекст ове вечери представља хард и хеви звук обрађујући хитове које увек радо чујемо од Металике, РГТМ, Лед Цепелина, Тхе Цуре...
Као подршка уз њих на бини ће пржити ( панк-рок вориорси) наш, мислим шабачки, бенд „Спрж“. Елем ови момци ће спржити свој наступ сходно свом имену свирајући углавном своје ауторске нумере. О њиховој ваљаности говори и чињеница да су 2015. године на „Рок Бунт Фестивалу“ Радио телевизије Србије од 180 пријављених бендова, ушли у финале набољих 11, победили су „Дингоспо Дали“ али за нас Шапчане и Спрж је однео победу.
Програм од петка је бесплатног улаза тако да се могу сачувати 2 госпође Н. Петровић (400 динара) колико је потребно да у суботу вече имате сјајан излазак у ,,град“ ако себе сматрате поштоваоцем рок музике. У Шабац нам стижу београдски „Артан Лили“ као потврђени представници ,,Нове српске сцене“. Настали су 2013. године а новинар тадашњег вебзина Попбоџ Александар Павлић уврстио их је као амбасадоре нојзпопа на нашој сцени. Од тада до данас имали су пар промена у свом саставу али то није утицало на жанр који газе. Њихов први албум који је носио истомени назив као и бенд представљен је на начин који модерно издаваштво посве сматра иновативним, једноставно то до сада нико није урадио. Албум је дошао до нас а добијали смо га на ,,кашичицу“ у сингловима. Поред беспрекорног наступа инструменталне секција „Артан Лили“ има озбиљне текстове који критички говоре о друштву али то нису речи из памфлета већ озбиљна поетика (чути сингл Салонац). Потврда њиховог квалитета је стално битисање у топ 10 листама музички етаблираних часописа, радијских и тв емисија тако да не можете погрешити ако у суботу дођете у Флеку јер ако и нисте пре чули за Артан Лили након овог наступа ће постати чести гости у вашем јутјубирању музике. Исто вече не као предгрупа већ као први по наступу , млађи али нимало мање важни, наших атара дечаци, победници овогодишњег а међу најважнијим фестивалима нових бендова Демо Фест у Бања Луци „Тхе Слонз“. Пре само месец дана неки од нас могли су да их чују у култном клубу из деведесетих у Шапцу, Хард Року када су свом граду имали слављенички наступ поводом већ споменуте освојене награде. Они су наставили путем Спржа па су 2017. године исто ушли у финале Бунт Рок Мастера и уз њих свакако су носиоци новог шабачког рок таласа. Тхе Слонз свирају у олд скул рок постави са три члана. Оно што они свирају, а свирају добро, можемо понајбоље описати као андерграунд рок, динамична а опет прљава мелодија уз литерално јаке речи из текстова чине их у овом тренутку најперспективнијим шабачким бендом.
Што би по англицизму рекли, ласт бат нот лист, да субота не буде само музички доживљај побринула се млада (средњошколка) Ружица Ристивојевић чија игра са фотографијом завређује пажњу. То ,,завређује“ није тек написано да програм звучи надуваније већ је ова цура на 62. Републичком конкурсу ликовних радова деце и омладине Србије на тему „Геометријски дух“, у категорији најбољих фотографија похваљена за свој рад, награду са Салона фотографије у Шапцу, три самосталне изложбе и више групних. За средњошколку то је значајна похвала њеној ликовности у осећају за кадар њеним фотографијама. Тако да је пожељно да видите њене радове и одате пијетет труду и посвећености који ће бити подстрек у њеном даљем стваралаштву.
Важно је да дођемо у што већем броју како у петак тако и у суботу и својом бројношћу покажемо да ,,сузе, крв и зној“ који се улаже у стварање сцене у Клубу Флека има смисла. Факат је да људи из Флеке са нашим ,,браво“ не могу сутра купити хлеб и млеко али могу купити енергију да наставе даље.
И да резимирамо, петак – субота, „Клуб Флека ( бивша Рупа за оне који не знају)“, 3 шабачка бенда, 1 београдски и 1 изложба фотографија.... Мало ли је?!!?...
Дарко Павловић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa