Инфо

21. септембар 2017.21. сеп 2017.
ШТА ЈЕ ШАБАЦ БЕЗ ВАШАРА
НАЈВАЖНИЈИ ДАН (СКОРО) СВАКОГ ШАПЧАНИНА

ШТА ЈЕ ШАБАЦ БЕЗ ВАШАРА

Место где свако може наћи оно што му треба и још много више онога што му не треба. Све за кућу, двориште, одећа половна и нова, луна парк, више врста печења и наравно Венди и ове године су понуда малогоспојинског Вашара.
Прве тезге постављене су још у петак, а и први посетиоци почели су тада да пристижу. Невреме у недељу покварило је расположење, а некима нанело и материјалну штету.
Чини се да највише посла имају они који нуде занимације за најмлађе. Рингишпили и тезге са слаткишима увек имају муштерија. После сваког родитељског “Не” редовно се чује плач детета, па џепови мама и тата остају знатно лакши, поготову ако имају више деце.

- Водили смо дете, које је први разред, на Вашар у недељу, у забавни део. Можда неком изгледа скупо, али то је ипак једном годишње. Цене су од 50 до 150 динара за најмлађе, а за нешто старије и до 250 динара. Деца воле све и тешко им је објаснити да играчке које виде на Вашару имају и код Кинеза током целе године, и то повољније. Вашар је бренд Шапца и свако ко је из овог града требало би да обрати пажњу на овај догађај, каже суграђанин Милош.
Део бувљака увек је најзанимљивији. Има буквално свега, од половног доњег веша, одеће, обуће, бунди, преко електричних уређаја, бицикала, играчака, књига до украса за јелку и уметничких слика. Ко се потруди можда нађе и одело за астронаута, мумију или јаје птице додо.
Многим Шапчанима Вашар је идеална прилика да за мале паре обнове залихе доњег веша и чарапа. На више је јефтиније, а миришљаве чарапе су пет пари за 200 динара. Ипак, међу шаренишем тезги, свако може да нађе нешто за себе.
Најјачи утисак већини продаваца било је невреме у недељу. Ко је дошао касније срећан је што га је пропустио, а остали су углавном претрпели већу или мању материјалну штету.
Тезга на којој се продају кућне папуче и плишани јастуци различитих облика и порука већ 25. годину је на Вашару у Шапцу. Саша Лилић каже да се најбоље продају срца, јер овде има доста заљубљених.
- Било је раније и боље, али добро је и сада. Шабац ја Шабац и у односу на друга места, овде уопше није лоше. На нашу срећу, дошли смо тек у понедељак, па смо избегли олују, каже овај продавац из Ниша.
Колеге из Бечеја које продају дрвену галантерију за кућу и двориште нису биле те среће. Кажу да им је у недељу шатра уништена, а роба делимично штећена, јер је све преврнуто на другу страну.
- Овде смо 10. пут и ако нас време послужи може да буде добро. Увек прво почне разгледањем и питањима, а касније се купује. Само да се не понови оно што је било у недељу, истиче Боривој Лаушевић.
Ни бомбонџије из Инђије нису прошле сјајно, али наводе да су после поправке тезге задовољни продајом.
- Невреме нам је поломило тезгу, али на роби није било штете. Што се продаје тиче, Шабац је у односу на друге градове добар, каже Александар Шукунда.
Најатрактивнији део Вашарске понуде свакако су шатре са народним певачима. Атмосферу је немогуће пренети, треба је доживети. Ко је и ове године пропустио Венди, вероватно ће имати прилике да је следеће године види.
Ви седите, роба долази
Тешко је одолети мирисима који се шире са роштиља и ражњева. Ко седне под шатру, макар само да једе, биће засут понудом свега и свачега. Сваких пар минута прићи ће продавци “кожних” јакни, “оригинал” парфема, ружа “за жену”, а ту су и упаљачи који се пуне водом. Када они заврше круг, срећу ће окушати и просјаци и различити “хуманитарци”.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa