Инфо

21. септембар 2017.21. сеп 2017.
ОКОНЧАНА ЈОШ ЈЕДНА УСПЕШНА ИНТЕРНАЦИОНАЛНА СЕЗОНА КАЈАКАША

СЈАЈ СВЕТСКОГ ПОСТОЉА

Кајакашку 2017. годину обележили су злато и бронза на Светском првенству сениора, односно сребра са Европског шампионата
Када се подвуче црта на крају још једне сезоне у кајаку, увек ће изнад црте посебно сијати племенити метал одличја са најважнијих такмичења ове сезоне. Олимпијске игре су претходне године “покупиле славу” осталим надметањима, али овог лета пиједестал су заузели Европско и Светско првенство. Планетарни скуп последње је велико такмичење текуће године, а сениорска форма током целе сезоне темпирана је да врхунац достигне у Рачицама. Сви су припреме базирали на том принципу, али ми поносно можемо рећи да су шампиони из редова КК “Зорка” показали да, уз сав тренинг и рад имају и оно нешто шампионско у себи што их држи на самом врху. Миленко Зорић, заједно са Марком Томићевићем дуго је у врху двоседа на 1.000 метара. Неколико метара их је делило од злата у Рију, а где су застали претходне наставили су и ове сезоне. Два сребра најавила су оно што је следило у Чешкој. Потпуна доминација од квалификација до финала донела им је најсјајније одличје и звање најбољих на планети. Оно што краси двојац Зорић-Томићевић свакако је континуитет, а сведочанство о њему овог лета чува и сребро са Европског првенства.
Како је бити на светском постољу 2017. осетио је Небојша Грујић. Имао је другачију сезону услед промена у програму Кајакашке федерације која је, из олимпијског програма искључила К2 200, дисциплину где је са Марком Новаковићем дуго био у самом врху. Били су заједно у четверцу на 500 метара, у Србији је веслао једносед 200 метара, међутим програм Светског шампионата поново је спојио Небојшу и Марка на 200 метара. Две недеље тренинга сасвим је довољно за шампионе да потврде квалитет. Сада су трећи двојац света. У К4 500 Грујић у чамцу са Торубаровим, Векићем и Новаковићем, новој дисциплини за све, досегао је девето место у Европи, док је фото финиш (једна десетинка) однео медаљу на Светском купу у Београду.
Поносан на своја достигнућа треба да буде и трећи шабачки олимпијац Дејан Пајић. Попут Небојше и он се суочио са променама и посветио се другим дисциплинама у односу на омиљену К1 1.000. Опробао се у К2 500. У тандему са Ервином Холпертом Б финалом на СК у Београду наговестио је велики успех на Европском првенству, где су кроз циљ прошли други и донели сребро. Веслао је Пајић и у четверцу на 1.000 метара заједно са још једним Шапчанином Драганом Ханчовским и понели су звање седмог четверца Европе. На Светском Дејан је дебитовао у К4 500 и одмах се домогао А финала, где су циљ прошли као шести.
Почетак успешне авантуре међу сениорима летос је имао и млади Драган Ханчовски. Успеси су тек пред њим, а велико искуство ће бити наступи на највећим такмичењима. Ц финала на Светским куповима (К1 1.000) наговестила су боље представе. Самоуверено је у четверцу на 1.000 метара постао седми у Европи, а потом је сезону завршио Ц финалом и полуфиналом на Светском у К1 1.000 и К2 500.
Своје европске и светске смотре имали су јуниори и млађи сениори. У Београду, на Европском шампионату Бојан Милинковић, млађи сениор, наступио је у четверцима на 500 и 1.000 метара. Квартети (Милинковић, Суботић, Џомбета, Расулић на 1.000) и (Милинковић, Драгосављевић, Векић, Болтић) освојили су четврта места. Бојан је у једноседу на 200 метара, на Светском првенству, био седми. Уз Бојана, шабачки кајак су репрезентовали: Михаило Суботић (мл. сениор), односно јуниори: Стефан Васић, Жарко Јаковљевић и кануиста Марко Дамњановић.
Млада кануисткиња Тијана Арсић опробала се на Европском фестивалу младих у Ђеру, а наступала је и на такмичењу Олимпијских нада у Рачицама. Уз њу, из Шапца, веслали су: Дуња Сарић, Вук Милетић, Бранко Лагунџић и Андреј Нинковић.
У наредном броју осврнућемо се на резултате остварене на домаћој сцени.
Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa