Инфо

3. фебруар 2011.3. феб 2011.
У ШАПЦУ ОБЕЛЕЖЕНА ПЕТА „ЕВРОПСКА НЕДЕЉА ПРЕВЕНЦИЈЕ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ“

ПРЕВЕНЦИЈА ЈЕ НАЈБОЉИ ЛЕК

Под слоганом „Буди бржа“, а у оквиру „Календара јавног здравља“ у Шапцу, од 23. до 29 јануара обележена пета „Европска недеља превенције рака грлића материце“. Тим поводом у Општој болници Шабац превентивно прегледано 46 жена из колектива „Галеб груп“ и уочено 10 позитивних налаза који су захтевали биопсију и цитолошке брисеве (ПАПА налаз). Рак грлића материце излечив је у скоро свим случајевима ако се дијагностицира у раној фази. Због тога су превентивни прегледи спасоносни. Србија се по оболевању од ове врсте
Рак је болест која односи огроман број људских живота у најбољим стваралачким годинама, па је због тога и разумљиво што све савремене државе, преко својих здравствених система и подижући свест становништва, покушавају да ову болест зауставе и да је ставе под контролу. Савремена медицинска наука је установила да је рак излечив у великом броју случајева ако се његова појава у људском организму открије у раној фази, а неке врсте рака су готово у потпуности излечиве кад се болест уочи на време. Такав је рак грлића материце.
Од ове опаке болести годишње у Србији оболи око 1.400 жена и уз рак дојке, који је најчешћи облик малигних обољења код жена у нашој земљи, представља огромну претњу по здравље и животе жена у њиховим најбољим годинама. Ако се ови подаци ставе у контекст чињенице да од 20.000 становника Србије, колико укупно годишње умре од рака, на рак дојке и рак материце отпада огроман број укупно умрлих, онда не чуди што је порасла друштвена брига да се подигне свест становништва и да се превентивним мерама заустави ова нарастајућа болест.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa