Инфо

5. октобар 2017.5. окт 2017.
СОЦИЈАЛНИ ДИЈАЛОГ ПОКРЕНУТ У ШАПЦУ
САСТАНАК СОЦИЈАЛНО ЕКОНОМСКОГ САВЕТА И ПРЕДСТАВНИКА ГРАДСКЕ УПРАВЕ

СОЦИЈАЛНИ ДИЈАЛОГ ПОКРЕНУТ У ШАПЦУ

Јачање социјалног дијалога један је од кључних фактора за успешно отварање Поглавља 19 у приступним преговорима Србије Европској унији. “Социјални дијалог треба да доведе до тога да се средина развија на најбољи могући начин, а развој је могућ само ако су сви чиниоци у систему задовољни” рекао је градоначелник Небојша Зеленовић
Социјално економски савет Републике Србије одржао је у петак у Шапцу први у низу састанака у градовима и општинама са циљем формирања локалних социјално економских савета. Састанку су присуствовали и представници социјалних партнера који партиципирају у овом телу, као и представници града.
Јачање социјалног дијалога један је од кључних фактора за успешно отварање Поглавља 19 у приступним преговорима Србије Европској унији. Шабац је још 2009. године закључио Споразум о оснивању, делокругу и начину рада Социјално економског савета града Шапца између Савеза самосталних синдиката Шапца, УГС Незавосност Регионалног повереништва за Мачвански округ и Уније послодаваца Србије – послодаваца града Шапца.
Душан Петровић, секретар Социјално економског савета (СЕС) објаснио је да је ово трипартидно тело ангажовано на нивоу где се води социјални дијалог између представника Државе, репрезентативних синдиката и удружења послодаваца.
-По Закону о СЕС ово тело се бави разматрањем питања од социјалног и економског значаја за запослене и послодавце, фактички, за грађане Србије. Закон је дефинисао и могућност организовања локалних СЕС који би се тим питањима бавили на локалном нивоу. Тренутно у Србији има 18 локалних СЕС и оцена је да је то мало с обзиром да у приступним преговорима ЕУ се разматра Поглавље 19 – Социјална политика и запошљавање и у оквиру кога је социјални дијалог једна од важнијих карика и показатељ да то поглавље може успешно да се отвори и затвори, навео је Душан Петровић.
СЕС је почео опсежну кампању за формирање локланих СЕС и Петровић је објаснио да су у Шабац дошли са циљем да виде на који начин могу да се организују локални послодавци, синдикати и локална самоуправа да се пронађе заједнички интерес и споразумно формира СЕС који би се бавио релевантним питањима на локалном нивоу.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић изразио је задовољство што су представници држаних органа одлучили да тему социјалног дијалога покрену из Шапца и истакао да та тема за град није нешто непознато.
-Захваљујући телима која имамо у граду овај дијалог је успостављен. Није формализован на начин на који се то очекује, али не постоје препреке да се и то уради у најкраћем могућем року и да будемо пример другима. Социјални дијалог треба да доведе до тога да се средина развија на најбољи могући начин, а развој је могућ само ако су сви чиниоци у систему задовољни. Ми смо као град тога свесни и најефикаснији смо у систему јавне администрације, па је нормална одлука државних органа да своје тимове пошаљу прво у Шабац, рекао је градоначелник.
Срђан Дробњаковић, директор Уније послодаваца Србије навео је да је Шабац изабран за почетак и због тога што постоји могућност проширења Индустријске зоне. Истакао је да је интерес послодаваца да имају добре запослене раднике, јер само тако могу да просперирају и раде са добитком.
Чеданка Андрић, извршни секретар УГС Независност изјавила је да је од интереса да синдикат буде за столом где год се разматрају питања битна за локални социјални економски развој.
-Поздрављамо свако отварање нових радних места. Нама је битно да су та радна места безбедна, да се потписују колективни уговори и да постоји социјални дијалог између послодаваца и синдиката. Град Шабац је и раније потписивао споразум о оснивању локалног СЕС. Циљ је да се тај посао поново покрене да бисмо се у будућем периоду заиста бавили темама на локалном нивоу, рекла је Чеданка Андрић.
Према њеним речима републички СЕС се бави углавном законодавством и давањем мишљења на законска решења, док су на локалу битне политика запошљавања, квалитет радних места и све што је од интереса за град и синдикате.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa