Инфо

5. октобар 2017.5. окт 2017.
Град добре енергије
Конференција о размени и примени добре енергије
на локалном нивоу у Сремским Карловцима

Град добре енергије

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић учествовао је прошлог понедељка на конференцији о размени и примени добре енергије на локалном нивоу, организованој у Сремским Карловцима, где је представио примере добре праксе нашег града.
-Шабац је један од ретких градова у Србији који има озбиљна достигнућа у пољу уштеде енергије и пројеката у области енергетске ефикасности. У оквиру наше енергетске политике, имамо Фонд за енергетску ефикасност и низ пројеката коју су довели до тога да трошимо мање енергије. Неки од њих су замена живиних сијалица, изолације стамбених зграда, изолација јавних зграда и други. Сада развијамо пројекат јавно-приватног партнерства за изградњу топлане на биомасу. Сви пројекти треба да допринесу томе да се троши мање енергије, уштеди новац у буџету града и смање трошкови рачуна суграђана, и да имамо зеленије окружење, поручио је градоначелник Небојша Зеленовић.
Циљ конференције је да се покрене рад Мреже добре енергије, добровољне платформе за повезивање локалних самоуправа и партнера из владиног, невладиног и пословног сектора, посвећених примени и ширењу добре праксе и решења у локалној енергетици.
Под слоганом “Са енергетских речи, на ефикасна дела!”, конференција је окупила предузетне, квалификоване и искусне професионалце из општинских и градских управа, већ формираних локалних канцеларија за енергетски менаџмент. Уговор о принципима добре енергије потписали су представници градова Шабац и Пирот и општина Врбас.
Излагање градоначелника Шапца сврстано је у део конференције под називом „Предводници добре енергије”, док је Слободан Јеротић, енергетски менаџер града Шапца, говорио о начинима постизања енергетске ефикасности.
Организатори догађаја су Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај Војводине, РЕС Фондација, Београдска отворена школа и Покрет горана Војводине. Конференцију је подржала Фондација Хеинрицх Бöлл, Фонда Роцкефеллер Бротхерс, као и програм подршке цивилном друштву у области заштите животне средине „тЦСОннецт“, који реализује Регионални центар за животну средину, а финансира Шведска међународна агенција за развој и сарадњу.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa