Инфо

5. октобар 2017.5. окт 2017.
ПРОМОЦИЈА НАУКЕ
ЦЕНТАР ЗА СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ

ПРОМОЦИЈА НАУКЕ

Центар за промоцију науке у марту месецу расписао конкурс за пројекте који ће промовисати науку у Србији. Шабац је добио 4 пројекта који ће бити реализовани од почетка октобра 2017. године до 31. маја 2018. За реализацију пројеката издвојено је 369.000.00 динара
У Центру за стручно усавршавање одржана је конференција поводом реализације Пројекта из области промоције и популаризације науке у 2017. години. За пројекте “Сунчев сат на мојој руци” ,“Питагора у пет слика”, “Посматрање мерење и експерименти на апаратурама у парку науке” и ”Биомоторинг површинских вода” издојено је 369.000.00 динара. Овом приликом потисани су уговори, а састанку су присуствовали реализатори чији су пројекти одобрени од стране Центра за промоцију науке у сарадњи са Центром за сутручно усавршавање.
-Центар за промоцију науке у марту месецу расписао је конкурс за пројекте који ће промовисати науку у Србији. Шабац је добио 4 пројекта који ће бити реализовани од почетка октобра 2017. године до 31. маја 2018. Искористио бих ову прилику да позовем директоре основних и средњих школа, као и професоре да доведу децу и да се укључе у срповођење пројекта – истакао је Бранко Филиповић, директор Центра за тручно усавршавање.
Према речима Мирјана Поповић Божић научног саветника, професора у пенизији и један од креатора Парка науке у Шапцу, током пројекта “Посматрање мерење и експерименти на апаратурама у парку науке” ученици неће само пролазити поред апаратура и слушати демонстраторе, него ће активно учествовати и радити планиране ексерименте.
Назив пројекта “Посматрање мерење и експерименти на апаратурама у парку науке” каже да ће ученици и грађани који се пријаве како би учествовали у овом пројекту радили ексерименте које смо замислили, одговарати на питања, проверавати своје знање из одређених области на апаратурама које постоје у парку науке у Шапцу. Циљ је да се Парк науке користи у настави, тако што ће се организовати радионице које трају 3 сата на којима ће активно учествовати - навела је Мирјана Поповић Божић.
Пројекат ”Биомоторинг површинских вода” биће реализован преко научних клубова у Смедереву и Научног клуба у Шапцу. Ова два града, изабрана су управо зато што се налазе на великим рекама Сави и Дунаву, те ће на крају пројекта моћи да обједине резултате иситивања.
-Очекујемо да ће учесници бити деца и наставници из школа у локалним срединама. Биће обучени да прате ниво загађења у површинским водама у својим градовима. Занима нас колико загађивачи утичу на квалитет површинских вода које су нам од значаја за опстанак а пре свега као извор питких вода за велике градове у Србији. Овом приликом позивамо све наставнике, професоре и ученике заинстересоване за биолошка истраживања да нас посете у што већем броју и буду гости и сарадници на пројекту - истакла је Јелена Благојевић истраживач из Института за биолошка истраживања “Синиша Станковић” у Београду.
К.Ј.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa