Инфо

5. октобар 2017.5. окт 2017.
ТРАДИЦИОНАЛНА ПРИПРЕМА, НЕОДОЉИВИ УКУСИ
ПРОТЕКЛОГ ВИКЕНДА У КОЦЕЉЕВИ ОДРЖАН САЈАМ ЗИМНИЦЕ

ТРАДИЦИОНАЛНА ПРИПРЕМА, НЕОДОЉИВИ УКУСИ

Према незваничним проценама организатора за два дана ову посавотамнавску варош посетило је до 25 хиљада људи
Прошлог петка и суботе Коцељева је била домаћин још једне, девете по реду привредно-туристичке манифестације „Фестивала зимнице” који је постао заштитни знак ове општине.
Тек се сумирају резултати сајма, али су излагачи и организатори као и посетиоци изразили задовољство. Посећеност је била изнад свих очекивања, а продато је на хиљаде теглица и флашица зимнице, али и меда и пчелињих производа, домаћих алкохолних пића попут ракије, вина и ликера, сувомеснатих производа... Према незваничним проценама организатора за два дана ову посавотамнавску варош посетило је до 25 хиљада људи.
–Ми смо заиста задовољни и посетом, и бројем излагача и такмичарских екипа. Још нам је битније да су гости отишли такође задовољни, са лепим утисцима о манифестацији, о нашој општини и нама као добрим домаћинима. Све је протекло у најбољем реду, без икаквих проблема или инцидената- рекла је председница организационог одбора Фестивала и заменица председника општине Славица Ранковић.
Душан Илинчић, председник коцељевачке општине оценио је да је “Фестивал зимнице” једна од најбољих манифестација оваквог типа у нашој земљи која је премашила све досадашње рекорде по броју излагача и екипа у припремању ловачког гулаша.
–Из године у годину смо све успешнији и трудимо се да манифестацију подигнемо на још виши ниво. Овај Фестивал има душу и вредан је поштовања- поручио је Илинчић.
Говорећи о сајму народни посланик и председник СО Коцељева Верољуб Матић је истакао да је манифестација израсла у велики догађај и да је Коцељева постала препознатљива по њој. Он је најавио да ће ова општина покушати да у будућности привуче још једног инвеститора који ће бити, како је рекао, нови “Воћар”.
Међу гостима Фестивала у Коцељеви била је и премијерка Владе Републике Србије Ана Брнабић која је у ову општину дошла први пут. Она је поручила Коцељевцима да треба да буду поносни на своје место, на општину као и на руководство јер је Коцељева једна од најодговорнијих општина у Србији.
–Ова локална самоуправа има запослених 88 људи. Оптимално је да има 126. Никада општина није имала запослених колико је могла да има и то показује да су одговорни, то показује да штеде да би могли да инвестирају у локалну самоуправу. Подржаћемо Коцељеву. Подржаћемо целу Мачву. У задње време отворено је 1.050 нових радних места. Једна од највећих инвестиција је фабрика “Раух”, али ми не смемо да се ослањамо само на стране инвеститоре и то је оно што Коцељева добро ради. Ви се ослањате на ваше предузетнике, на ваше пољопривреднике, на ваше земљораднике- изјавила је Брнабић и додала да из овог краја има много младих пољопривредника који су се пријавили за субвенције за тракторе и обећала да ће их Влада Србије у томе подржати.
Премијерка је обишла и штандове на којима је своју робу излагало готово 230 излагача. Од тог броја њих 150 су били произвођачи зимнице, а чак трећина су прерађивачи воћа и поврћа из коцељевачког краја.
– Сећам се да смо прве године имали тек 36 излагача а данас их је око 230. На првом фестивалу само седам домаћица из Коцељеве је излагало своју зимницу а на овогодишњем их има чак 50. Драго ми је што је то тако и верујем да ће их у наредним годинама бити још више- изјавио је један од организатора Владимир Матић.
Међу домаћицама које су први пут своје производе понудиле купцима је и Драгица Михајловић из Драгиња.
–Кајем се што то нисам урадила раније, али није било времена да се све спреми у већим количинама. За први пут смо понудили, између осталог, специјално слатко од љутих папричица као и од чери парадајза. Мање паковање кошта 300 динара и наишло је на веома добар пријем код купаца. Необичан је па ваљда због тога и интересантан купцима- каже Драгица на чијем штанду су посетиоци могли да пронађу и слани и слатки програм из којег је домаћица издвојила пекмезе свих врста са укусима лимуна, поморанџе, сувог грожђа...
Први пут на “Фестивалу зимнице” у Коцељеви своје производе представило је и “Газдинство Познановић” из села Равна, између Ваљева и Крупња. Према речима Милисава Познановића учешће на овом сајму обезбедило им је такмичење “Изађи ми на теглу” у оквиру којег су у Ваљеву направили добар ајвар што је препознао организатор овог фестивала. Са поносом истиче да су сви производи са њиховог имања, од воћних сирупа, компота и пекмеза, преко ајвара до сирћета од шљиве за које тврди да је одлично за чишћење крвних судова.
–Ово су наши преци раније користили за одмашћивање крвних судова, против холестерола. Добија се приликом печења ракије, цеди и на крају флашира- објашњава Милисав.
Гости из Словеније, излагачи вина, први пут су на коцељевачком сајму зимнице и нису крили задовољство због добре организације и изузетне посећености.
–Веома нам се допада овде, пуно је људи, време је добро, так да одговара све- каже Милан Невец и додаје да су од свега најлепше девојке.
Гост Фестивала већ четврти пут је и Ана Поур из Хрватске која је оценила да је ова манифестација све боља.
–Овде сам четврту годину, а трећи пут сам излагач. Ове године сам у Креативном сокаку. Сваке године је све боље, све лепше и осећам се као код куће- каже гошћа из Бјеловара.
НАЈБОЉИ АЈВАР, ЏЕМ
И ВОЋНИ СИРУП
Без ајвара, џема и воћног сирупа зимница се не може замислити. И ове године труд домаћица и квалитет производа био је награђен. Најбољи ајвар, према оцени стручног жирија, припремила је Биљана Вуловић из Свилеуве, која је пре осам година одлучила да искористи знања и искуства стицана пуних 26 година у коцељевачком “Воћару” и почне да производи зимницу.
–Први пут сам освојила ово признање и морам признати да сам већ била по мало љута. Рекла сам себи да ћу престати да се такмичим ако и ове године нешто не освојим. Међутим, десило се да је мој ајвар проглашен за најбољи ове године- каже ова домаћица на чијем штанду је тегла благог или љутог ајвара од чисто печених паприка коштала 500 динара, док је за онај од цепаних било потребно издвојити 300 више.
–У ајвар убацујемо само чисту печену паприку, без икаквих додатака. Паприка се испече, очисти, самеље, испржи и то је то. На крају се пастеризује. Нема никаквог тајног састојка- тврди власница најбоље припремљеног ајвара.
Друго место припало је Милијани Бајић из Драгиња а треће Биљани Чкојић из Свилеуве. У категорији џемова, односно мармелада најбољи је био производ “Домаћинства Софранић” из Љутица. Џем од кајсије Ивани Ђуровић из Предворице донео је друго место, док је трећепласирана била Васић Милева-Јула из Коцељеве. По оцени жирија најбољи је био сируп од кајсије који је припремила Гордана Ђурић из Коцељеве. На другом месту нашао се сируп од јагоде који је произвео Драган Живковић из Дружетића, док је сируп од вишања Биљани Илић из Свилеуве обезбедио трећу позицију.
НАЈВЕЋА ГУЛАШИЈАДА
У СРБИЈИ
Најактуелнији пратећи садржај на коцељевачком “Фестивалу зимнице” је такмичење у припремању ловачког гулаша које је другог дана манифестације окупило скоро 240 екипа из земље и иностранства. Дуж Немањине улице крчкало се месо у котлићима, а ни дим који је на тренутке неумољиво штипао за очи посетиоце и учеснике није успео да поквари добро расположење. Забава, дружење и добар провод је мотив великог броја екипа које су припремале ловачки гулаш, али је било и оних којима није најважније учествовати већ и победити.
Такмичари углавно нису желели да откривају свој тајни састојак, али др Ненад Чкоњевић, члан екипе “Дубница” из Хртковаца, тврди да се зачин који даје посебност добром гулашу зове љубав, страст и да ту други састојци не помажу, те да или умеш или не умеш да га спремиш.
–Сваке године, сем прошле, сам долазио у Коцељеву и увек се трудим да са собом поведем неког новог да види како то овде изгледа. На страну то што је ово највећа котлићијада у Србији. Коцељева има један флуид, једну причу. Оно што се мени јако допада као неком ко се бави тим манифестацијама у региону, па и шире, то је тај дух заједништва где цело место ради на томе да ово све успе и да се заиста, ко год је дошао са стране, осети као да је дошао код родбине или дугогодишњих драгих пријатеља- изјавио је др Чкоњевић и честитао организаторима на одлично обављеном послу.
Он је додао да је веома задовољан што Србија има овакву манифестацију и напоменуо да је наша земља куварска велесила, те да је потребно да брендирамо неке ствари и сачувамо традицију и оно како су се јела некада припремала.
Према оценама жирија, најбољи ловачки гулаш на овогодишњој манифестацији припремила је екипа “1000 зачина” из Драгиња. На другој позицији нашла се “Ловачка кућа Козарица” из Козарице, док је екипи “Павле и Андрија” из Коцељеве припало треће место.
Жири сачињен од еминентних стручњака имао је изузетно тежак задатак и од укупног броја такмичарских екипа награђено је првих 30 који су, према тврдњама судија, заслужили да буду проглашени за најбоље, те да су на крају одлучивале финесе.
–Ове године је заиста тешко жирију да оцени гулаше јер је много узорака. Али ми смо професионална комисија за оцењивање. Пропозиције су крајње јасно дефинисане а сви такмичари су имали право да присуствују оцењивању и прате наш рад. Организатор је одрадио велики посао и ми смо заиста захвални на гостопримству. Ја сам имао две понуде за суђење које сам глатко одбио због ове манифестације на којој сам већ четврту годину за редом- каже професор на Високој хотелијерској школи у Београду и председник судијског тима Србије испред ВАКС-а Јордан Настановић.
Милорад Аћимовић, председник и делегат кулинарске Асоцијације Србије, који је судија на овом такмичењу већ девет година, сматра да су критеријуми веома оштри и јасно дефинисани али да су због тога сви задовољни.
–Ја сам од почетка овде и морам да кажем да је из године у годину број такмичара у порасту. Можда би требало размишљати да се ово такмичење одвоји од фестивала зимнице и постане засебна манифестација како би гулаш могао да буде уведен у званичан календар. Ове године смо имали 240 гулаша, а прве их је било тек 30-ак- изјавио је Аћимовић.
И његов колега Младен Перишић, гастроном, идејни творац и организатор међународног такмичења у спремању средњовековних јела Европе, аутор три књиге из области гастрономије и четврти пут члан жирија у Коцељеви, сматра да ово такмичење, које је највеће у Србији, има све предиспозиције и заслужује да прерасте у међународно.
–То се, нажалост, још не остварује али се надамо да ћемо то једног дана моћи да реализујемо заједно са организаторима- поручио је Перишић.
Осим великих количина припремљеног ловачког гулаша посетиоцима и гостима послужено је преко десет хиљада бесплатних порција пасуља, шкембића, свадбарског купуса и гулаша, а тешко је било одолети прасећем и јагњећем печењу. Гости су одлазили задовољни, са пуним кесама и стомацима, уз обећање да ће се следеће године вратити, али не сами, већ у друштву родбине, пријатеља, комшија.
В. Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa