Инфо

12. октобар 2017.12. окт 2017.
ИДЕЈЕ ГРАДА СЕ ПОКЛАПАЈУ СА ЕВРОПСКИМ ВРЕДНОСТИМА
ПАРТНЕРСТВО ЗА ОТВОРЕНУ УПРАВУ ПРЕДСТАВЉЕНО У ШАПЦУ

ИДЕЈЕ ГРАДА СЕ ПОКЛАПАЈУ СА ЕВРОПСКИМ ВРЕДНОСТИМА

Прошлог четвртка у Шапцу, у хотелу “Слобода”, одржан је скуп на тему “Партнерство за отворену управу у локалним срединама – представљање Модела акционог плана”. Презентацију је организовао Центар за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА) у сарадњи са Градом Шапцом, уз подршку Мисије ОЕБС у Србији. Догађај је био намењен представницима локалних самоуправа, медија и организација цивилног друштва из Мачве и Срема.
Циљ је било представљање Модела локалног акционог плана за Партнерство за отворену управу (МЛАП ПОУ) учесницима и прикупљање коментара и предлога за унапређење модела и конкретних мера и предлога који се могу наћи у МЛАП. Представљена су и конкретна решења из области деловања локалних власти која се могу наћи у МЛАП из области информисања грађана, фискалне транспарентности, доступности јавних услуга грађанима и отворених података.
-Партнерство за отворену управу представља скуп мера и могућности којима локалне самоуправе могу да ефиксно унапреде свој рад са мање ресурса, а да грађани добију ефикасне начине како да остваре нека своја права, користе услуге локалне самоуправе или рационалније и брже дођу до информација које су им потребне. Партнерство за отворену управу већ постоји у свету и ЦРТА локалним саоуправама представља предности Партнерства, рекао је Павле Димитријевић из ЦРТА.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је истакао да су неке од ових идеја новина за Србију, али не и за Шабац. Истакао је задовољство што се теме и идеје које се спроводе у Шапцу поклапају са европским вредностима.
-Грађани у Шапцу имају право да одлучују слободно и да одлучују више. Они доносе добре одлуке и то се показало у многим месним заједницама. Пракса која се већ спроводи у сеоским и приградским МЗ, следеће године ће бити и у граду. Свако ће равноправно да одлучује о новцу који се уплаћује у буџет града. Ми желимо да будемо пионири у томе, рекао је градоначелник и додао да ће сарадници из ЕУ увек у Шапцу имати поузданог партнера за све идеје које треба да допринесу бољем животу грађана.
На скупу су говорили и Иван Бошњак, државни секретар у Министарству државне управе и локлане самоуправе и Јелена Цветковић из Мисије ОЕБС у Србији.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa