Инфо

12. октобар 2017.12. окт 2017.
МИ СМО ЗАОСТАЛИ У РАЗВОЈУ
МИЛАН ЋУЛИБРК, ГЛАВНИ И ОДГОВОРНИ УРЕДНИК НЕДЕЉНИКА НИН И ЕКОНОМСКИ АНАЛИТИЧАР

МИ СМО ЗАОСТАЛИ У РАЗВОЈУ

Србија има најмањи раст БДП у Европи и поред онога што председник Србије константно тврди. Председник је оптимиста и све што обећа то се оствари у Румунији и Бугарској. Власт бира коме и како повећава пензије
Главног и орговорног уредник недељника НИН Милана Ћулибрка председник Србије Александар Вучић је назвао „Опасни Мића“, јер константно и аргументовано критикује економску политику његове власти у Србији.
Према његовим речима, Србија има најмањи раст БДП у Европи и поред онога што председник Србије константно тврди.
- БДП је проста рачуница. Ако узмемо да је БДП сва количина хлеба коју произведемо у једној години и ако смо прошле године произвели 1.000 комада, а ове 1.100, БДП нам је већи за десет одсто. У случају да смо направили 100 комада хлеба мање, онда нам је БДП десет одсто мањи. Када додамо томе и сада популаран ајвар, онда имамо страшан раст, највећи у Европи, али само док не дође званична статистика која каже да је БДП најамањи у Европи – каже Ћулибрк.
Према његовим речима, Србија је на неки начин заостала у развоју. - Ако се стварно погледају праве бројке, без улепшања, и ако се не гледа у будућност, а погледа се у прошлост, и када све то одузмете и саберете, видећемо да смо успели од 2008. године до данас да повећамо овај наш хлеб за три одсто. За то време Црна Гора и Албанија су БДП повећали за 15 одсто, а Македонија и Босна и Херцеговина десет одсто. Све смо их потерали – објашњава наш познати економски новинар.
Он тврди да и најбогатије земље Евро зоне имају већи привредни раст од Србије.
- Када имате раст од један одсто на 30 милијарди евра, колики је наш БДП, то је 300 милиона евра, а када имате један одсто на хиљаду милијарди колико имају најразвијеније земље, онда је то десет милијарди. Њихов раст је трећина нашег БДП. Тако вам је иста прича са аутопутевима. Кажу како ћемо ове године да израдимо више километара ауто-путева од Немачке, па наравно јер, је Немачка изградила све аутопутеве пре 50 година и нема више где да их гради – додаје Ћулибк.
На наше питање да ли нас онда председник Вучић лаже, или не говори истину, Ћулибрк шеретски одговара да је „председник оптимиста“.
- Он гледа ствари лепше и светлије. Направили смо прошле године индекс са десет ставки и те параметре смо упоредили са свим државама у региону. По свим параметрима смо били најгори, а ове године смо изнад Македонији. У Македонији је минимална цена рада за неколико евра нижа него код нас. У јануару 2016. је Вучић је рекао да ће до краја 2017. бити 500 евра, а ја сам одговорио да ћу поднети оставку ако се то деси – наводи Ћулибрк.
Наш саговорник подсећа да је просечна плата у Румунији и Бугарској је већа од 500 евра и да има утисак да све што председник Србије обећа, то се односи на Румунију и Бугарску.
- Волео бих да њихови председници тако нешто обећају, па да код нас буде боље. Просечна плата у Србији се рачуна тако што се укупна маса зарада подели са бројем људи који су плату примили, а ми у Србији имамо 300.000 људи који раде, а не примају плату. Када би се и они укључили онда би просечна плата била мања него што је сада званични просек, а и та просечна плата је мања од 400 евра. Не видим математику по којој би уз неки раст од два одсто могли да повећамо просечна примања за 14, 15 одсто, изузев уз неку алхемију – наглашава главни и одговорни уредник недељника НИН.
Ћулибрк примећује да се бира коме ће и како да се подигне пензија.
- Око 70 одсто пензионера има пензију до 30.000 динара. Они ће са новим повећањем, имати већу пензију неко што су имали пре увођења мера смањења од десет одсто. Оних 30 одсто пензионера који имају веће пензије, и даље неће достићи висину које су имали 2014. године. Ти пензионери са високим пензијама ионако не гласају за СНС, а од оних 70 многи гласају за Вучића – појашњава Ћулибрк.
Када би сутра дошло до промене власти, Ћулибрк је убеђен да би нова власт затекла горе стање у држави него што је то био случај 2000. године.
- Затекли би у горем стању зато што смо пропустили десет година. Године 2005. и 2006. биле су године у којима је цео свет растао и развијао се, а онда је наишла 2008. када је цео свет пао. Увек смо у контра ритму. Хоћемо нешто да урадимо када цео свет пада. Не можемо да повећемо извоз када други штеде. Нико никада није имао шансу као Вучић да економски среди стање у земљи, али из неког разлога се не спроводе праве мере и реформе, нити сам оптимиста да ће бити спроведене у наредном периоду – каже на крају Ћулибрк.
ПОЈЕЛИ СМО
16 МИЛИЈАРДИ ЕВРА
- Иницијални злочин са јавним дугом је направила Влада Мирка Цветковића. Та Влада је са осам, подигла дуг на 15,5 милијарди евра. Онда је дошла на власт коалиција СНС-СПС, и Ивица Дачић је постао рекордер по задуживању. Трошило се поштено, правили су се минуси, тек 2014. је почело је да се штеди. Ми смо појели 16 милијарди евра, а путеве још немамо. Не лично ми, али неко јесте. Те паре су отишле у потрошњу, за куповину социјалног мира, избора. Остали смо гладни и без путева – истиче Ћулибрк.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa