Инфо

12. октобар 2017.12. окт 2017.
И СУША И ДУГОВИ
КОНФЕРЕНЦИЈА ИНИЦИЈАТИВЕ СЕЛО – ГРАД

И СУША И ДУГОВИ

Иницијатива село – град одржала је у понедељак конференцију за медије на којој је тема била пољопривреда, односно овогодишња суша. Драган Станковић, одборник Иницијативе у Скупштини града навео је да се они по овом питању нису оглашавали све до сада очекујући да ће Држава и ресорно Министарство нешто предузети. Према Станковићевим речима, о овом проблему је почело да се прича веома касно иако се већ у јуну могло видети како ће пољопривредници проћи и тада је требало почети са одређеним мерама.
-Тек се последњих месец дана прича о суши, а и даље се ништа не предузима. Да би Држава спровела одређене кораке прво мора да испуни оно што је већ планирано буџетом за ову годину. То нас враћа на питање субвенција. Прошле године смо имали проблем са исплатама, а ове године је још горе. Дуговања су огромна, а тај новац би пољопривредницима сада много значио за куповину хране, рекао је Станковић.
Као пример, Станковић је навео своје газдинство за које каже да је средње величине и за које је предао сва документа за добијање субвенција између марта и јуна. По том основу треба да му буде исплаћено 1,3 милиона динара, али новац још није добио. Каже да му никаква друга помоћ не би била потребна када би му било иплаћено само оно што му Држава дугује.
-Држава може да предузме још неке мере кроз обећани регрес за гориво и ђубриво, али сада је већ оптимално време за сетву. Као шлаг на торту, последњих 15ак дана почео је нагли увоз свињског меса из окружења, из земаља које није погодила суша, па имају јефтинији производњу. Цена живих свиња са 220 динара по килограму пала је на 170. Бојим се да ће то допринети још већем уништењу већ уништеног сточног фонда, рекао је Станковић и апеловао на Министарство пољопривреде да испуни своје обавезе.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa