Инфо

12. октобар 2017.12. окт 2017.
ПРОТЕСТ ПРОТИВ ИЗБОРНЕ КРАЂЕ У БЕОГРАДУ

ОПОЗИЦИЈО УЈЕДИНИ СЕ

У центру Београда у петак вече је одржан скуп Покрета слободних грађана са кога је од власти затражено да обезбеди одржавање фер, поштених и слободних избора - за предстојеће локалне изборе у Београду.
Постављено је пет захтева међу којима је први да се овлашћеним лицима из опозиционих странка омогући увид у уређен и јасан бирачки списак. У оквиру тог захтева је да и особе које немају пријављено пребивалиште шест месеци пре одржавања избора у Београд немају право да гласају.
Затражено је и да градска изборна комисија буде формирана у складу са законом, а да у њој ни једна странка или коалиција не може да има више од половину чланова.
Захтеве је прочитао адвокат Владимир Гајић истакавши да су их договорили Вука Јеремић, у име иницијативног одбора Народне странке, и Покрет слободних грађана Саше Јанковића. Гајић је рекао да ту спада и обезбеђивање једнаког третмана власти и опозиције у медијима као и да надлежна регулаторна тела раде свој посао и омогуће поштовање закона о медијима и информисању.
Према његовим речима, један од захтева је и да се елеминише присуство носилаца јавних функција у информативним програмима две седмице пре одржавања избора.
Гајић је рекао и да се тражи да носиоци јавних функција не злоупотребљавају државне ресурсе у циљу предизборне кампање.
„Од власти тражимо и да обезбеди да изборе прате домаћи и међународни посматрачи“, рекао је Гајић који је истакао и да окупљени апелују на грађане да не дозволе да им власт одузме њихова природна права.
Глумац Срегеј Трифуновић је рекао да је ово први у низ протеста а најавио је следећи за 20. октобар.
„Ми нисмо опозиција, ми смо позиција јер је позиција тамо где су разум, истина, демократија...а они су опозција“, рекао је Трифуновић који је претходно прочитао песму Владислава Петковића Диса из 1909. у којој песник указује на погубно понашање, по народ и државу тадашњих власти.
Према његовим речима, да је Дис ту песму написао ових дана, сигурно би му полиција закуцала на врата.
На скупу су говорили и активисткиња за људска права Аида Ћоровић, редитељ Јанко Баљак, књижевник Гојко Тешић и студент и активста Филип Вукша, који су оштро критиковалиу актуелну власт предвођену Српском напредном странком.
Тешић је позвао, како је рекао, демократску опозицију да заборави на ситносопственичке размирице и интересе и да се уједини.
„Опозицијо, уједини се за спас Србије, у противом Србија ће постати ријалити држава“, рекао је Тешић који је позвао опозицију да се „освести, уразуми и уједини“.
Према његовим речима, уједињење демократске опозиције је неопходно јер само тако се може изборити за слободне изборе, за слободу мишљење и говор и слободне медије.
Ћоровић и Баљак су указали на низ, по њима, погубних потеза и злоуптреба градске власти указавши да је неопходна и солидарност међу грађанима како би се томе супроставили.
„Страхом желе да окују наш град, будимо храбри и солидарни“, рекао је Баљак указавши да свакодневно насиље над медијима прети да доведе до укидања те професије.
Према његовим речима, скуп је организован због елементарног људског достојанства а захтеви за праведне и поштене изборе су почетак битке за Београд.
„Докле ћемо допуштати да нам вређају интелигенцију“, запитао је Баљак, док је Ћоровић указала на низ, по њој, таквих потеза градских власти коју предводи СНС.
Она је позвала грађане да када оду кући размисле о томе да ли их брине све веће вршњачко насиље и убиство жене испред градског центра за социјални рад.
Према њеним речима, милионска цена за фонтану на Славији иако на интернету свако може видети колико кошта слична, отрована деце у школама, најава подизања јарбола по граду док за бесплатне ученике нема новца, само су нека од питања за грађане.
На скупу је указано и да ништа у вези нелегалног рушење и малтретирања грађана у Савамали није решено а оштро је критикован и пројекат Београд на води.
Окупљени на Тргу Републике носили су заставе Србије и Покрета слободних грађана, а постављен је и велик транспарент на коме је писало „Против изборне крађе“, што је био и мото окупљања.
Међу окупљенима су били лидер покрета Саша Јанковић, председник Социјалдемократске странке Борис Тадић, бивши председнички кандидат Вук Јеремић, председник Градског одбора Демократске странке Балша Божовић као и народни посланик из Покрета за спас Србије Ђорђе Вукадиновић.
Извор: Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa