Инфо

12. октобар 2017.12. окт 2017.
ОПРЕЗ ПРИЛИКОМ ЈЕСЕЊИХ РАДОВА

ВРЕМЕ ПОВРЕДА КОД КУЋЕ

Јесен је време када хитна помоћ добија највише позива због тзв. кућних повреда. Спремање дрва за зиму, берба кукуруза и други пољопривредни радова често су узрок повреда, које углавном буду тешке. Опрез је једино решење и наравно, потпуно одсуство алкохола у крви, бар док се посао не заврши.
Пример Зорана Милутиновића из Дреновца најбољи је показатељ да није довољно теоретски знати све о опасностима од пољопривредних машина. Прошле године је за мало остао без прста када је неопрезно покушао да извуче клип кукуруза из транспортера. На срећу, лекари су успели да спасу палац.
-Све се десило у делићу секунде. Рефлексно сам ухватио кукуруз и истог тренутка машина је повукла прст. Повреда је била тешка, али знам људе који су прошли много горе, каже Милутиновић.
Повреде на берач кукуруза су најгоре, али ту су и оне које се догоде услед незгода са моторним тестерама. Углавном страдају руке и ноге.
-Берач кукуруза може нанети озбиљне повреде. Најчешће су ампутације неминовне, некада прстију, некада и шаке, а у најгорим случајевима и целе подлактице. Такође и моторна тестера и циркулар услед недовољно пажње могу бити узрок тешких повреда. Сваке године у овом периоду сусрећемо се са великим бројем пацијената повређених услед ових, наизглед рутиснких, радова код куће, каже др Ивана Косанић. ПР Хитне помоћи.
Предраг Срдановић из Дирекције за пољопривреду истиче да је најважније пре било какве интервенције машину искључити. Ово једноставно правило је неопходно испоштовати да би се безбедно завршили радови.
-На свакој машини пише да се поправке не врше док је машина у раду. То је основно правило. Пре било какве поправке машина се мора искључити. Посебно су опасни берачи и комбајни. Поред губитка екстремитета нестручним руковањем може се изгубити и глава, упозорава Срдановић.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa