Инфо

12. октобар 2017.12. окт 2017.
ОДРЖАН СЕМИНАР: “АУТИЗАМ – ВЕЖБОМ ДО СПОЗНАЈЕ”

ПРИПРЕМА ЗА ИНКЛУЗИЈУ У ОБДАНИШТУ

“Суштина живота детета са аутизмом се не може променити, али се може освестити суштина његовог постојању и времену, освешћавањем битисања тела и спознајом слике о његовој структури и функцији”
Покрет Зелених Србије и Европски центар за екологију, организовали су проткле седмице у Центру за стручно усавршавање семинар “Аутизам – вежбом до спознаје”. Предавање је држао професор физичиког васпитања Мирко Овука из Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју из Београда. Догађају је присуствоало 24 дефектолога из Шапца и Ваљева.
Сврха семинара, према речима Мирка Овука је упознавање људи са методом рада и са тим како деца са аутизмом најбрже, најлакше и најквалитетније долазе у могућност да функцонишу у средини.
-Оно што сам на семинару објашњавао је који је најлакши начин спознаје шеме тела. Кад дете то спозна и када је сигурно у себе, самим тим буди контролу јер влада сопственим телом и вољом. За децу са аутизмом, најбитнији је да почну са тим на време. Од треће до седме године је најбољи период у ком би дете требало да спозна себе у простору и времену - истакао је Мирко Овука.
Мирко већ 25 година ради са особама које болују од аутизма и аутор је књиге “Аутизам-вежбом до спознаје”. Својеврсно дело домаће литературе о овој специфичној и до сада недовољно обрађној тематици настало је у сарадњи са Весном Немац. Сликовито приказани обојени тоном личног искуства, методички кораци и принципи осмишљени су да допринесу будућем повећању изузетно малог броја стручног кадра из ове области. Такође доприносе лакшем свакодневном животу деце, њихових родитеља, породице, васпитача и учитеља кроз разумевање и посвећеност даљем развој њихових физичких и психичких способности.
-Књига је настала на основу двадесетпетогодишњег искуства непосредног рада са особама са аутизмом. Приказао сам све оно што сам кроз дугогдишњу праксу гледао. Дуго сам проналазио начине на које сам сматрао да је њима најлакше и најбоље да науче оно што треба. Направили смо креацију игара које су прихватљиве и за децу са аутизмом и за масовну популацију , посебно у обданишту. Да би дете са аутизмом могло да похађа наставу по систему инклузије, оно мора да се припреми у обданишту. Управо метод на који то треба да се уради, представљен је у књизи - истакао је аутор Мирко Овука.
Како истиче др Дејан Павловић семинар је, између осталог, начин осветљавања још неких могућности које особама са понашањем из спектра аутизма могу помоћи да испоље своје успаване потенцијале и постигну емоционални баланс.
-Шабац има Основну школу „Свети Сава“ за децу са сметњама у развој, која је једина таква школа у Мачванском округу и Установу за децу и младе са аутизмом у Шапцу која је једина ван Београда лиценцирана за смештај и бригу о аутистичној деци . Обе установе поседују сензорну собу која има огроман значај у рехабилитацији аутистичне деце. Кадрови који овде раде су изузетно стручни и одлично оспособљени за рад са особама са сметњама у развоју, али и увек спремни за даље усавршавање. То је и био наш мотив - да на семинару укажемо на сврху и улогу физичког васпитања и спорта у раду са овом све бројнијом популацијом и помогнемо у повећању броја стручних кадрова у овој области како би смо олакшали свакодневни живот ове деце – истакао је др Дејан Павловић и додао да их у наредном периоду чека још веће ангажовање како би свим особама са неком врстом инвалидитета омогућили да буду препознати, адекватно лечени, образовани, запослени и прихваћени.
К.Ј.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa