Инфо

12. октобар 2017.12. окт 2017.
Најздравији почетак живота
ПУ “НАШЕ ДЕТЕ” И ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ОБЕЛЕЖИЛИ НЕДЕЉУ ДОЈЕЊА

Најздравији почетак живота

Протекле седмице ПУ “Наше дете” у сарадњи са Заводом за јавно здравље, организовала је у вртићу “Сунцокрети”, изложбу под називом “Подржимо дојење”. Овом приликом, изложени су цртежи деце из девет вртића, који приказују појам дојења из дечје визуре. Такође, малишани су са својим васпитачима приредили пригодан програм.
ПУ “Наше дете” овом манифестацијом, желела је да скрене пажњу јавности на значај дојења којим се обезбеђује правилан раст, развој, заштита и унапређење здравља детета и мајке. Акценат је стављен и на значај пружања подршке породици као темељу нашег друштва.
-Предшколска установа у оквиру Дечје недеље посебну пажњу придаје и националној недељи дојења. Наша деца су из свих вртића у складу са својим обавезама, из области промоције здравља и здравственог васпитања, израдили ликовне радове које смо приказали на овој изложби. Овом кампањом желимо да скренемо пажњу јавности колики је значај дојења али и да нагласимо да је константна подршка породици и промоција породичних вредности неопходна - истакла је Сандра Мићић, диркторка ПУ “Наше дете”.
Дојење је превентивна интервенција са највећим потенцијалном очувања живота. То је најједноставнији, најздравији и најекономичнији начин да се обезбеди задовољење потреба новорођенчета за правилном исхраном. Кључни је фактор преживљавања, здравља и благостања одојчади и мајки.
Смањен ризик од гојазности, појава алергија, синдрома изненадне смрти одојчета и подстицање развоја интелигенције су само неке од предности дојења за новорођенче. Такође, и мајке имају корист од дојења, најпре из разлога што се смањује ризик од појаве остеопорозе, малигних болести, постпорођајне депресије, појаве анемије и још много тога.
Светска недеља дојења која се сваке године обележава у више од 170 земаља света, како би се повећало знање и свест о значају и предностима дојења и обезбедила подршка дојењу у циљу унапређења здравља мајке и детета, ове године обележава се 25. пут.
К.Ј.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa