Инфо

12. октобар 2017.12. окт 2017.
Динамика светлости у пејзажу
Изложба графика уметнице из Крупња

Динамика светлости у пејзажу

У галерији Библиотеке „Политика“ Крупањ у четвртак 5. октобра свечано је отворена изложба графика уметнице Слађане Маринковић која је публици представила 25 дела мањег формата изведених у комбинованој техници акватинта-бакропис. Графика је специфична техника која подразумева отисак са одређене матрице, а ово што Слађана ради је сложена дисциплина, деликатна уметничка авантура. То је једна магична стварност невероватне садржине која је свакоме привлачна због садржаја који привлачи посматрача.
Тема ове изложбе су пејзажи, углавном једноставни прикази, сачињени од једног или мотива који се понављају, усамљени предели без људског присуства, у којима светлост креира смисаону и хроматску целину. Мотив је самом себи циљ као симболичка и као пикторална вредност. Светлост је главни узрок који преображава стварни мотив у ликовну представу. Неоспорно је значајна трансформација мотива, која се креће од виђеног ка представљеном, помоћу посматрања и интуиције. Битан је лични дожављај уметника, осећање које настаје у тренутку када види, доживи одређени предео који ће постати артифицијелна визуелна представа, осећање које се учитава у рад на плочи:
- Оно ми поставља основни императив да га следим, а не да рациом утврђујем његово порекло. Рационална анализа је секунадарни процес који настаје тек након што је представа визуелно уобличена (било мисаоно, било ликовно). У природи проналазим инспирацију, она ме покреће на размишљања о универзалним темама - животу, смислу, лепоти једноставног, миру, хармонији, у којима лежи вечна тајна која ме нагони на истаживање. Светлост, која представља физичко својство природе, утиче на естетске квалитете визуелне представе. Узрочно-последична веза светлости и мотива посматрачу нуди хроматску и композициону хармонију, која може и не мора имати свој слој пренесеног значења (зависи од посматрача), обзиром нато да постоји инсистирање наформалном слоју дела, односно чистим ликовним елементима и пикторалном ефекту - истиче Слађана Маринковић.
БИОГРАФИЈА
Рођена је 1982. године у Крупњу. Дипломирала 2007. године на Факултету ликовних уметности у Београду, одсек графика, у класи професорке Катарине Зарић. Члан је УЛУС-а и УЛУПУДС-а у статусу самосталног уметника. Учествовала је на више од 80 групних изложби у земљи и иностранству. Од 2009. године активно учествује у бројним графичким радионицама и пројектима широм света. Добитница је треће награде на Осмом ЕКС-ЈУ конкурсу за графику у Београду 2014. године.
Д. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa