Инфо

26. октобар 2017.26. окт 2017.
ПРВЕ ЕНДУРО ТРКЕ НА ПЛАНИНИ ЦЕР

ХАРД ЕНДУРО СТРАСТ

После бициклистичког маратона, ове јесени Цер ће окупити поклонике мото спорта. Повод су прва хард ендуро надметања у Шапцу. Два дана програма првог викенда новембра, пролог и трка, А и Б категорија. Очекује се око 50 учесника
Ендуро је све популарнији вид мото спорта у Европи, а популарност из године у годину расте и у Србији. Прилику да уживо виде овакав спектакл имаће и Шапчани првог викенда новембра на планини Цер. Узбуђење, неизвесност и вештина такмичара мало кога оставе равнодушним истакнуто је на конференцији за медије поводом овог догађаја.
- Припремамо дводневни програм. Најпре у суботу, 4. новембра, следи пролог, односно полигон са препрекама где су присутне акробације моториста, а дан касније следе трке кроз шуму, планину, уз све природне препреке. Овде се од учесника, уз вештину захтева и сналажљивост, орјентација. Ове године је стаза пробна, а од наредне биће уврштена у званични календар Првенства Србије - истакао је Лазар Јахурић из Спортског друштва “Церера спорт”.
Возе се три круга по 15 км, што је око три сата константне вожње по врло незгодној природној стази, наводи генерални секретар Мото-савеза Србије Дарко Радоњић. Пријаве су бесплатне. Возе А и Б категорија. А су професионалци, док су Б полупрофесионални возачи. Наступају на истој стази, али један део је одвојен само за профи-мотористе.
- Стазу је трасирао наш најбољи ендуро возач Душан Благојевић из Ариља. Он је одушевљен потенцијалом који пружа Цер. Осим повољне стазе, географски положај је изванредан и чим се прочује, верујем да ће и троцифен број возача наступати. Ове године очекујемо између 40 и 50. Већ сада имамо 30 пријављених (две из Босне и Херцеговине) – рекао је Радоњић.
Цер је дуго био заборављен од свих, а на овај начин нашу планину симболично враћамо суграђанима, сматра члан Градског већа Божидар Катић.
- Оно што смо обећали, мислим да испуњавамо. Од Бога дате природне лепоте су у нашој близини, наша обавеза је да их искористимо на најбољи начин, да их популаризујемо и створимо/вратимо љубав према њима. Ендуро је нешто ново за све и нема сумње да ће посетиоци уживати – наводи Катић.
ОД СОЛУНА ДО ЦЕРА
Наредне године у свету ће бити обележен век од завршетка Првог светског рата и пробоја Солунског фронта који је савезницима донео победу над непријатељима. Тим поводом планирана је бициклистичка трка која ће стартовати у Солуну, а циљ ће бити на Церу.
Б. Д.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa