Инфо

26. октобар 2017.26. окт 2017.
БЕОГРАДУ МИЛИОН ЕВРА
ДОК ВЛАДА СРБИЈЕ ЗАКИДА ШАПЦУ, ГЛАВНИ ГРАД ЧАШЋАВА ИЗ БУЏЕТСКЕ РЕЗЕРВЕ

БЕОГРАДУ МИЛИОН ЕВРА

Наш главни град, убеђују нас годинама, никада није имао више пара, никада није боље приходовао, никада бољу и одговорнију власт није имао, и поврх свега тога Влада Србије у два наврата са укупно 110 милиона динара, помогла због „слабог приходовања“. Држава и даље дугује пет милиона евра граду Шапцу. Министарство финансија не поседује информације о томе да ли и колико Шабац дугује Републици и обрнуто
Још нисмо заборавили речи председника Србије Александра Вучића приликом говора током церемоније отварања фабрике „Јазаки“ у Шапцу о томе да наш град треба да искористи приход који ће имати од рада овог погона за „отплату дугова“.
Много тога нисмо заборавили, али ови „дугови“ нам се и даље врзмају по глави. Добили смо званично, као што смо већ и писали, да наш град нема дуговања, нити кредита, и нико жив у Шапцу, вероватно и шире, не зна на шта је наш председник мислио. Ако смо већ код дуговања, држава дугује Шапцу и то неколико милиона евра по разним ставкама, али нећемо о томе.
Хоћемо, међутим, о томе како Влада Србије помаже градове који никада нису боље стајали у новијој историји. Наш главни град, убеђују нас годинама, никада није имао више пара, никада није боље приходовао, никада бољу и одговорнију власт није имао, итд. А, онда као гром из ведра неба, Влада Србије је 19. октобра, дан уочи Дана ослобођења Београда, одлучила да части главни град са, ни мање ни више – 100 милиона динара!? Влада Србије је из текуће буџетске резерве издвојила 100 милиона динара за Град Београд због смањених прихода у градском буџету. И то други пут у току октобра. Први пут, додуше само десет милиона је наменила Београду. Овога пута десет пута више.
Коме сада веровати? Влади која каже да се 100 милиона даје „због смањених прихода у градском буџету“, или председнику, градоначелнику Синиши Малом, незваничном кандидату за градоначелника Горану Весићу, министрима из те исте Владе, који тврде да Београд никада боље није приходовао.
Три милијарде динара преливало се из градске касе после ребаланса буџета, хвалио се у јуну градоначелник Београда и најавио изградњу једног великог и тридесет малих јарбола, „тешку“ 360 милиона динара.
- Довољно смо ми богата земља и богат град да издвајамо део новца и за српску заставу - рекао је градоначелник Синиша Мали 29.6.2017.
И град је довољно богат да на новогодишње светиљке потроши 170, а на музичку фонтану 214 милиона динара. На упозорење Савета за борбу против корупције да Београд све мање приходује од закупа, градски менаџер Горан Весић је 12. октобра одговорио да није тако.
- Ако причамо о градским приходима, наш буџет ће бити до краја ове године око 108 милијарди... Пошто се буџет прави од прихода, не прави се од ваздуха, то не пада с неба, онда вам је јасно да су приходи много већи – говорио је тада Весић.
Додао је том приликом да приходи Београда јесу тема, али не за Владин Савет, већ за Министарство финансија. То исто Министарство, по одлуци Владе од пре неколико дана, добиће 100 милиона динара из буџетске резерве за трансфер Београду на име извршења обавеза. На питање зашто је Београду потребна помоћ државе и чему је намењен новац, из Градске управе одговарају да су „поменута средства намењена општини Гроцка, а како би се платили стари дугови Електропривреди Србије, који постоје већ десет година уназад. Ови дугови су за осветљење и јавну расвету, а стигли су на наплату по тужбеном захтеву. Своје текуће обавезе општина Гроцка уредно измирује“.
- Очито се спремају избори за Београд и онда свакако власт покушава на разне начине да покаже бољи резултат него што би то био утисак грађана. А, наш систем то доста омогућава, нажалост, зато што стално постоји тежња да извршна власт што више остави простора да сама одређује критеријуме и троши новце - наводи Милан Ковачевић, економиста.
Док Фискални савет нема податке о разлозима прерасподеле новца из резерве буџета, употребу тих пара Ковачевић сматра нетранспарентном и згодном за подмиривање политичких интереса.
Председник београдског одбора Демократске странке Балша Божовић подсећа да је Београд до пре пет година финансијски помагао градовима и општинама Србије.
-Сада је обрнута ситуација и из буџета Србије за Град издваја се помоћ од 100 милиона динара, јер не може да измирује основне обавезе. Синиша Мали и Горан Весић обмањују јавност тврдњама да градска каса никад није била пунија, правдајући безобразно скупу новогодишњу расвету која се поставља већ у септембру. Због јарбола, фонтана, осмомесечне новогодишње расвете, бесмислених радова и непрекидних грешака Град је доведен у ситуацију да му се исплаћује помоћ за основне трошкове, указао је он и поручио да они који су Београд довели у такву ситуацију морају да оду. Грађани из целе Србије ће још једном из свог џепа платити грешке неспособне градске власти у Београду која недомаћински и нестручно располаже буџетом престонице - закључио је Божовић.
На крају испада просто невероватно да Влада Србије скоро милион евра поклони у једном месецу Београду за који се тврди да је ситуација никада боља, а годинама уназад, вероватно и унапред, Граду Шапцу не исплаћује оно што је по слову Закона обавезна.
ОДГОВОР МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА
Редакција „Гласа Подриња“ обратила се званичним путем Министарству финансија са молбом да нам да информацију од јавног значаја на тему да ли Град Шабац дугује Републици и да ли Србија дугује Шапцу, и колико. Из Министарства финансија смо добили одговор у којем стоји да ово Министарство не поседује тражене информације.
- Имајући у виду да послове у вези са јавним плаћањима који обухватају вођење евиденција и обављање послова у оквиру система консолидованог трезора обавља Управа за трезор Министарства финансија, у складу са чланом 19. Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, Ваш захтв прослеђујемо Поверенику за информације од јавног значаја и упућујемо Вас да се обратитете наведеној Управи – стоји у одговору Министарства финансија.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa