Инфо

26. октобар 2017.26. окт 2017.
ПРЕТИ ЕПИДЕМИЈА МАЛИХ БОГИЊА

ВАКЦИНА НЕМА АЛТЕРНАТИВУ

Најтежа компликација код малих богиња јесте паненцефалитис, народски речено упала мозга, која се често завршава смртним исходом. “Држава треба да реагује и забрани упис у вртиће и школе деце која нису вакцинисана” каже епидемиолог ЗЗЈЗ Шабац др Небојша Софранић. Прегледом вакциналне картотеке за 2016. годиште установљено је да 40 одсто деце која имају услов да буду вакцинисана против малих богиња, нису примила вакцину
Бизарна кампања против вакцинације деце резултирала је епидемијом малих богиња на Косову и Метохији. Појединачни случајеви регистровани су и у централној Србији, а због великог броја невакцинисане деце постоје реалне шансе да се епидемија прошири.
Најтежа компликација код малих богиња јесте паненцефалитис, народски речено упала мозга, која се често завршава смртним исходом. Прошле године у Румунији је од 9.000 оболелих од богиња било преко 30 смртних случајева.
На територији коју покрива Завод за јавно здравље Шабац, забележена је епидемија малих богиња, односно морбила 2015. године. Тада је оболело 32, највише на територији Богатића. Од тога је 30 било невакцинисано, док је двоје било делимично вакцинисано, односно примило је само једну дозу вакцине, а не и ревакцину.
-Код морбила, варичеле и грипа човек има апсолутну диспозицију, односно од 100 изложеих вирусу 95 до 99 ће оболети. Болест се преноси директним контактом, могуће је и индиректним, а вирус се кратко време може задржати и у спољној средини. Не треба се коцкати са прележавањем болести, јер може да дође до веома озбиљних компликација, објашњава епидемиолог ЗЗЈЗ Шабац др Небојша Софранић.
Оптимално време да дете прими прву вакцину је од 12 до 15 месеци, а другу у седмој години. Софранић каже да се деца могу вакцинисати све до 14. године, уколико то није учињено раније. Од 2015. године постоји и законска обавеза вакцинације, а за родитеље који је не испоштују казна је 30.000 до 150.000 динара.
-Циљ није казнити родитеља него натерати га да вакцинише дете. Треба да имају поверење у педијатре. Сви ти родитељи који сада неће да вакцинишу своју децу примили су вакцине. Држава треба да реагује и забрани упис у вртиће и школе деце која нису вакцинисана. Имунизација против морбила се врши од 1971, а од 1993. године укомбинована је са вакцином против рубеола и паратитиса. Пораст обољевања од аутизма нема везе са вакцином, истиче Софранић.
Према Софранићевим речима, због појаве морбила у свим земљама у окружењу, обавеза вакцинације се уводи и у оним земљама у којима до сада није постојала. Све чешће се за улазак у поједине европске земље тражи и потврда о вакцинацији.
Прегледом вакциналне картотеке за 2016. годиште установљено је да 40 одсто деце која имају услов да буду вакцинисана против малих богиња, нису примила вакцину. Да би се створио колективни имунитет неопходно је да буде вакцинисано 95 одсто деце.
Хајка против ММР вакцина траје годинама. Иако је истраживање које је довело у везу ову вакцину са појавом аутизма давно оповргнуто све је већи број оних који подржавају ову теорију. Главни извор информација родитељима је интернет. Док стручњаци наводе да се појава аутизма поклапа са добом када се прима вакцина, али да није и у каквој вези са тим, многи више верују самозваној „диви“ Јелени Карлеуши и такође, самозваној „докторки“ Слађани Велков. Међу педагошке критеријуме прве спада и учење деце од пар година тверковању, док је друга позната по „патентирању“ лека за најтеже болести, за који се касније испоставило да је варикина.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa