Инфо

26. октобар 2017.26. окт 2017.
ДОДИР ЏЕЗА, ОСЕЋАЈ БЛУЗА
УОЧИ 17. “ИНТЕРНАЦИОНАЛНОГ ШАБАЧКОГ БЛУЗ И ЏЕЗ ФЕСТИВАЛА”

ДОДИР ЏЕЗА, ОСЕЋАЈ БЛУЗА

Већ одбројавамо у сатима време до свечаног отварања. Рекапитулирајмо дивни фестивалски петак, упознајмо чудесну суботу
Под претпоставком да сте најновији број “Гласа Подриња” отворили у четвртак ујутру, знате да вас свега 40-ак сати дели од почетка новог, седамнаестог “Интернационалног шабачког блуз и џез фестивала”. Удахните дубоко, не спутавајте узбуђење и ишчекивање, али кроз уздах их уведите у врт душевног мира где се духовни хедонизам и радост стапају у задовљство које прожима цело тело, а спољну експресију твори један благ, искрен осмех.
То је то, знамо шта ћемо радити у наредне две вечери, али у предворје уживања можемо закорачити већ сада. Уколико сте слободни, имате неколико минута, бар толико, није лоше пустити неку “ствар” од квартета уметника који нас очекују у Шабачком позоришту сутра и прекосутра, 27. и 28. октобра. Нико не воли дугове, а ми смо вам остали дужни којег “реда” о мајсторима суботњег програма. Опростите због тога, покушаћемо да се искупимо од наредног пасуса. Но, пре тога, поставите курсор у претраживач и укуцајте: “Марко Дјордјевиц и Лазар Тосиц љуинтет”.
Пред вама су композиције врхунских џез уметника. Да, у праву сте, није вам случајно познато име Марка Ђорђевића, то је део састава “Трио свети” који је претходна два лета од шабачких летњих вечери правио уметност. Марко је бубњар који више од две деценија гради каријеру у колевци џеза САД, а место боравка му је у Њујорку, професор је на чувеном Берклију. Он ће од 20:30 бити гост, у џез круговима, легендарног Лазара Тошића и квинтета који уз њега чине: Новак Мијовић, Љубиша Паунић, Драган Ћалина, Иван Максимовић. Популарни Лаза рођен је у Краљеву, а као страствени заљубљеник у џез стигао је у Београд одлучан да упркос свим препрекама изгради каријеру. Брзо је досегао врх, нашао је место у Биг бенду РТБ, заслужио бубњеве прослављеног састава “Секстет Марковић Гут”, а један део музичког стваралаштва имао је и у Немачкој. Наступао је широм Европе, света, чак је дошао и до Кубе. Ентузијазам га није напуштао ни грозних 90-их када је предводио састав у клубу “Плато”.
Уживајте, а када будете спремни, поново курсор позиционирајте у поље претраге... спремни сте? У реду, прсте на тастатуру и укуцавајте: “Тхе петтинг блуес банд”. Добро дошли у новосадски блуз.
Пред вама је вештина: Аљоше Молнара, Дејана Зеца, Николе Вучетића и Милована Ђуђића. То су младићи које је инспирисао блуз рок још 2008. године. Најпре свирају као трио, а потом им се придружује Аљоша. Иза себе имају два албума, један ЛИВЕ и један студијски, а познати су и по наступима са познатим блуз и рок извођачима: “Ју група”, “Рибља чорба”, “Теџсас Флоод”, “Блуес трио”... Они ће имати част да затворе Фестивал наступом од 21:45. Наравно, као и у петак, када напустите позориште правац “Стелина” на јамм сессион, сакс генијалност Олега Кирејева.
Већ слушате, ок, нећемо вас прекидати, само не заборавите на петак. Мало потражите “МТ блуес банд”, послушајте шта доноси звук џез квартета предвођеног Максом Кочетовим. Нема сумње да сте уживали, а сада размислите може ли се интернет видео поредити са уживо слушањем? Реално, не. У ствари, због чега би поредили одмах, у петак и суботу чућете о чему говоримо, све ће се “кас’ти само”.
Физички свет подразумева планету Земљу, али суштински само маштом имамо могућност да опкорачимо читав “трећи камен од Сунца”, док истински обитавамо у свом микросвету свакодневице, оквирима који су некада стега, а други пут окриље мира и сигурности. Лепо у причама звучи авантуристички дух, но (не)свесно неизвесност даљина увек подређујемо само мало бољој извесности делића свемира куда се простира наш живот. Највећу тежину имају дела и догађаји који од глине неких вечери извајају вечне успомене, док искрену радост ишчекивања носе једино тренуци приближавања догађаја за који се спремамо много дуже од његовог трајања, а који су опет ту, надохват корака или просечно попуњеног резервоара. Даме и господо, колико вам је реално далеко Позориште, зар је “Стелина” превише удаљена? Улаз је слободан. ИЗВОЛИТЕ.
Д. Б.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa