Инфо

2. новембар 2017.2. нов 2017.
ЈЕДИНСТВЕНА ОДЛУКА У ИСТОРИЈИ СРПСКЕ ПОЛИТИКЕ
ШАБАЦ - ЈЕДИНИ У СРБИЈИ ОМОГУЋИО ГРАЂАНИМА ДА ГЛАСАЈУ КАКО ЋЕ БИТИ ПОТРОШЕН НОВАЦ ОД ПОРЕЗА

ЈЕДИНСТВЕНА ОДЛУКА У ИСТОРИЈИ СРПСКЕ ПОЛИТИКЕ

Град Шабац омогућио је грађанима сеоских и приградских месних заједница да гласају како ће бити потрошен новац из буџета месних заједница. Оно што грађани изаберу у децембру биће у њиховим месним заједницама реализовано на пролеће. Трећег децембра чућемо шта је то у 24 месне заједнице најважнија ствар и на шта они желе да потроше 35 милиона динара
Протекле седмице, у Медија центру у Београду, одржана је конференција за новинаре на којој је приказана ТВ-репортажа о одлуци Града Шапца да се прикупљена средства од пореза на имовину врате на рачуне месних заједница. На конференцији која је део пројекта “Више од града: прва варош Србије”, коју је реализовао Медија центар уз финансијску подршку града Шапца, говорили су градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, помоћник градоначелника за укључивање грађана Јелена Топаловић Петровић и члан Градског већа Игор Марсенић.
Скупштина града Шапца донела је 2015. године одлуку да сав новац који се прикупи од пореза на имовину у сеоским и приградским месним заједницама врати у село, на рачуне месних заједница. Од тада су се утростручили приходи од пореза на имовину у буџету града. Одлука је подразумевала да савети месних заједница као легитимни представници грађана, имају могућност да инвестирају новац онако како сами процене да треба.
Ове године, Шабац је отишао корак даље, те је новом одлуком Скупштине омогућено свим грађанима сеоских и приградских месних заједница, не само члановима савета месних заједница, да се гласањем изјасне на који начин ће бити потрошен новац.
Право да гласају имају сви грађани, без обзира на то да ли су платили порез или не. Једини услов био је да се упишу у листу учесника непосредног изјашњавања како би могли да добију позив за гласање на кућну адресу.
Сваки становник, добио је обавештење колико тачно на рачуну месне заједнице има новца и упутство на који начин може да предложи пројекат за који сматра да ће допринети квалитету живота у његовом месту. Свако ко је платио порез и скупио пет одсто подршке међу мештанима за свој предлог, може кандидовати пројекат.
Гласање ће бити почетком децембра, а оно што грађани изаберу биће у њиховим месним заједницама реализовано на пролеће. Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић с нестрпљењем чека дан непосредног изјашњавања, јер како наводи истински верује да када људи слободно одлучују, доносе праве одлуке.
-Јако је важно да грађанима омогућимо да слободно одлучују о новцу који су сами платили. Оно што мене интересује, то је да чујем шта су стварне потребе људи. Шта је то за некога најважније у насељу у којем живи. Трећег децембра ћемо чути шта је то у 24 месне заједнице најважнија ствар и на шта они желе да потроше 35 милиона динара. Мислим да никада у историји нису одлучивали о већем новцу у вези са пројектима који су најзначајнији. Ја као неко ко управља градом и извршилац сам буџета, гарантујем да ће оно што грађани буду гласали бити урађено – истакао је градоначелник Небојша Зеленовић.
На адресу Градске управе Шапца, стигли су бројни предлози грађана и савета месних заједница, а остало је више од месец дана да се мештани упознају са предлозима и одлуче у шта желе да њихов новац буде инвестиран. Реконструкција дома културе, изградња сеоских путева, уређење гробља и обнова цркве су само неки од предлога за бољи живот у шабачким селима.
-У Градској управи извршене су одговарајуће провере а сви предлози су у складу са Законом и стратешки планским документима града. Има јако интересантних предлога. Мени су свакако најзанимљивији они који се односе на ископавање заједничког бунара, пошто има наших села у којима нема воде за наводњавање њихових њива. У великом броју месних заједница предлози пројеката односе се на шљунчење и асфалтирање путева, али има и потреба да се помогне локалним школама, културно-уменичким друштвима, фудбалским клубовима и слично – навела је Јелена Топаловић Петровић.
К. Јекић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa