Инфо

2. новембар 2017.2. нов 2017.
ПОДРШКА ПРОГРАМСКОМ БУЏЕТИРАЊУ
ШАБАЦ ПАРТНЕР НА ЈОШ ЈЕДНОМ ВАЖНОМ ПРОЈЕКТУ

ПОДРШКА ПРОГРАМСКОМ БУЏЕТИРАЊУ

Први радни састанак између представника Сталне конференције градова и општина и представника Града Шапца одржан је у уторак у Дуњића кући. Тема састанка била је сарадња на пројекту Еџцханге 5. На конкурсу је за подршку аплицирала 41 локална самоуправа, а изабрано је осам, међу којима и Шабац.
Пројекат се састоји из две компонете. Једна је управљање имовином, а друга планирање и програмско буџетирање.
Александар Маринковић из Сталне конференције градова и општина навео је да се ради о највећем програму који финансира Европска унија. Ради се о петој фази пројекта који се спроводи још од 2005. године.
-Носилац пројекта је Министарство државне управе и локалне самоуправе, а спроводи га СКГО. Подржавамо локалне самоуправе да унапреде свој процес програмског буџетирања. Ради се о једној новој реформи јавних финансија. То је дуга и захтевна, али и напредна врста буџетирања, која је уведена 2015. године и спремни улазимо у њену другу фазу. Програмски буџет је врло напредна, али и компликована врста буџетирања која има задатак да повеже финансије са резултатима, објаснио је Маринковић.
Према Маринковићевим речима ускоро се очекује потписивање меморандума о сарадњи у ком ће се дефинисати обавезе и овај први састанак већ значи почетак подршке на пројекту. Пројекат ће трајати до априла 2019. године.
Градоначелнијк Шапца Небојша Зеленовић је истакао да је СКГО поуздан партнер са којим град већ дуго сарађује на различитим пројектима. Навео је да је Шабац увек један од партнера на пионир пројектима у Србији.
-Успели смо да квалификујемо ону тему која је нама интересантна и да нам СКГО помогне да се новац који стиже из ЕУ на прави начин потроши у Шапцу. Идеја је да ми оно што је наша добра политика, а то је укључивање грађана у одлучивање, представимо као нашу идеју. Верујемо да та наша идеја може да буде замајац једне нове енергије у градовима и општинама, с обзиром на чињеницу да је у току једна озбиљна централизација државе која доводи у питање опстанак свих градова и општина. Ми имамо једну потпуно другачију политику од оне која се спроводи у Држави, а то је да се ствари дешавају у срединама у којима људи живе, а да су нама најважнија питања шта су стварне потреб тих људи, рекао је градоначелник Зеленовић.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa