Инфо

2. новембар 2017.2. нов 2017.
БЛАГО ЧИСТИМА СРЦЕМ
ВЛАДИКА ЛАВРЕНТИЈЕ ОДЛИКОВАН ОРДЕНОМ СВ. ВЛАДИКЕ НИКОЛАЈА

БЛАГО ЧИСТИМА СРЦЕМ

На празник Светог мученика Лонгина Сотника, у недељу, 29. октобра, у Храму Васкрсења Христовог у Ваљеву, у Епархији ваљевској обележено је пола века владичанства епископа Лаврентија. Од педесет година његове архијерејске службе, скоро две деценије, (од 1989. до 2006. године), био је на челу Шабачко-ваљевске епархије.
Свету архијерејску Литургију служили су епископи обе епархије, ваљевске и шабачке, Милутин и Лаврентије, уз саслужење бројног свештенства и свештеномонаштва, као и појање Црквеног хора „Хаџи Рувим“ под управом Милице Степановић – Бабамилкић. Литургијску свечаност, епископ. Милутин крунисао је доделом Ордена Светог владике Николаја Владики Лаврентију „за полувековни предани архипастирски рад на њиви Господњој СПЦ и немерљив допринос ширењу дела и учења Светог владике Николаја“. Сабрање је завршено трпезом љубави у Епархијском дому, којој су, између осталих, присуствовали директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Владе Србије др Милета Радојевић и драмски уметник Радош Бајић.
- Владика Лаврентије је сакупљао најдрагоценије бисере у Западној Европи и њима окитио српски народ и српску цркву. Ти бисери, то бесцен-благо, били су записи, писма, књижице и проповеди Светог владике Николаја. Све је то наш драги Владика Лаврентије скупљао, неуморно дању и ноћу сређивао, припремао и штампао у време када је реч владике Николаја у Србији била од комунистичког терора забрањена, истакао је владика Милутин.
Дирнут указаном чашћу, епископ Лаврентије подсетио је присутне да ништа човека не може обрадовати више од добрих дела, чистог срца и мирне савести.
- Господ нам поручује: “Благо чистима срцем јер ће Бога видети“. Није рекао ни „благо вреднима“, ни „благо ученима“, ни „онима бистрима“, већ „благо чистима срцем“, јер се у такве Бог усељава. Желим вам да увек имате срце спремно за највишег госта у животу нашем, нашег Спаситеља и добротвора. Да се он усели у срце. Кад је ту, не бојте се никог, јер вам нико ништа не може, рекао је владика Лаврентије.
Познати глумац и редитељ Радош Бајић нагласио је да је и сам осетио очинску љубав владике Лаврентија, који је пружио подршку његовом стваралаштву и доделио му Орден Светог владике Николаја. Поред тога, на његов предлог, СПЦ је одликовала Бајића Орденом Светог Саве.
Прве кораке живљења у вери, директор Канцеларије за сарадњу са Црквама и верским заједницама др Милета Радојевић, начинио је управо у Ваљеву, а владику Лаврентија упознао је пре тридесетак година.
- Он је јединствен епископ, који се разликује од свих по својој једноставности и начину комуникације са свештенством и народом, чак и са онима који нису део наше Цркве. У свим деловима света успевао је да нађе плодно тле за семе наше вере и плодове његове сетве убираће и будуће генерације, рекао је др Радојевић.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa