Инфо

2. новембар 2017.2. нов 2017.
ИСТИНА ЋЕ НАС ОСЛОБОДИТИ
СЛАВА ХРАМА И ПАРАСТОС НЕВИНО СТРАДАЛИМА

ИСТИНА ЋЕ НАС ОСЛОБОДИТИ

Храм Свете Петке, подигнут у спомен онима који су другачије мислили од ондашње власти, невино пострадалих Шапчана после Другог светског рата, протеклог петка, на дан када се празнује Преподобна мајка Параскева, прославио је своју славу. После свете литургије, уследила је литија, резање славског колача и парастос свима који су убијени без сведока.
Четири дана после ослобођења Шапца, 27. октобра 1944. године, у Шапцу је почело убијање грађана, које су ослободиоци, без утврђене кривице и судског процеса, прогласили “народним непријатељима”. Претпоставља се да је око две хиљаде суграђана брутално убијено на Железничком мосту. Само првог дана, живот је изгубили њих тридесет и шест, чија су имена сутрадан истакнута на зиду Окружног затвора. Један од њих био је отац Војиславе (Маце) Жунић, који је радио у Српском Начелству, у служби краљу и отаџбини.
- Нажалост, не сећам се оца, јер сам, тог дана кад је убијен, имала десет месеци и двадесетшест дана. Али, био је присутан током мог одрастања, мајка је стално причала о њему. Сећам се одлазака на Саву, где је мајка палила свеће, јер гроба није било. За живота није јела рибу из Саве и увек је говорила, а и ја касније, на питање где је татин гроб: “Цела Сава”. Знали смо човека који је био егзекутор те ноћи кад је отац убијен. Никад нисмо пожелели да се светимо, али смо окретали главе кад год га сретнемо. Тако је нас мајка учила, а ја своју децу. Била сам поносна када је отац рехабилитован и када сам први пут у цркви његово име чула као име жртве, а не народног непријатеља. Цео живот ми недостаје.
До пролећа 1945. године, живот су изгубили угледни људи Шапца, чија је имена забележио прота Григорије Бабовић у својим Мемоарима. Међу њима су били апотекари Влада Самуровић и Илија Ранковић, трговац Михаило Антић, свештеник Паун Прокић, мајор Добра Николић, инжењер Александар Бучин и многи други. На иницијативу Удружењу грађана “Мост”, пре једанаест година, подигнута је црква посвећена Светој Петки, поред моста, њима у спомен.
- У време кад је подигнут храм, започето је званично истраживање монструозних злочина комунистичке идеологије. Желимо да помогнемо потомцима невино пострадалих грађана у расветљавању истине и утврђивању чињеница и имена егзекутора. Наш програм је сажет, суочавање са истином као таквом, рекао је Љубан Дамјановић, председник Градског одбора Покрета обнове Краљевине Србије.
Сетили смо се Христових речи: “Спознајте истину и истина ће вас ослободити”.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa