Инфо

2. новембар 2017.2. нов 2017.
МАМОГРАФИЈА СПАШАВА ЖИВОТ
РАК ДОЈКЕ ЈЕ ИЗЛЕЧИВ КАДА СЕ ОТКРИЈЕ НА ВРЕМЕ

МАМОГРАФИЈА СПАШАВА ЖИВОТ

Сваке године у Србији се открије 4.000 новооболелих жена, а око 1.600 умре. “Циљ нам је да откријемо што више жена са почетним раком и да их излечимо једноставном хирургијом”, каже др Иван Марковић
Карцином дојке најчешће је малигно обољење код жена и представља око 28 одсто свих женских карцинома. Србија је негде на средини светске листе по оболевању, али је друга по смртности после Мађарске. Сваке године у Србији се открије 4.000 новооболелих жена, а око 1.600 умре. Уколико се ова болест открије на време излечива је у 90 одсто случајева.
Мамографија је једини начин да се карцином дојке открије у свом раном стадијуму. Значај скрининга истакли су доц. др Иван Марковић директор Клинике за хирургију Онколошког института Србије и његов први сарадник асистент др Марко Бута, шеф Одсека на Клиници за Хирургију, који су прошле седмице посетили Општу болницу Шабац.
-Око 10 одсто пацијената се јави лекару са већ удаљеним метастазама у другим органима, а око 40 одсто њих када је болест у трећем стадијуму и када су резултати лечења лошији. Рано откривање карцинома дојке је када је болест непрепознатљива клинички. Због тога здраве жене између 50 и 70 година сваке две године треба да ураде мамографију. Циљ нам је да откријемо што више жена са почетним раком и да их излечимо једноставном хирургијом. За најбоље резултате потребно је да се на скрининг одазове више од 75 одсто жена из поменуте популације, каже др Иван Марковић.
Др Марко Бута наводи да су до сада завршена два циклуса скрининга, али да је одзив био веома мали, око 20 одсто позваних жена. Међу њима је откривено око 400 новооболелих жена, и оне су излечене у потпуности.
-Што се болест раније открије боље су могућности за лечење. Хирургија је мање радикална и са бољим естетским резултатима. Више је и опција за лечење. Данас се раде и такве операције да се не ваде сви лимфни чворови. Та метода примењује се и у Општој болници у Шапцу. Раде се и поштедне операције када се пацијенткињама сачувају дојке и оне после неколико година и забораве да су оперисане. Конзилијарни преглед је почетак лечења сваког пацијента. Лекари са Института за онкологију долазе једном месечно у Шабац да присуствују конзилијуму. Тада се одлучује да ли је потребно хируршко лечење пацијента, или хемиотерапијско, радиотерапијско... објашњава др Бута и истиче да у данашње време рак дојке није синоним за губитак дојке.
Марковић каже да су фактори ризика везани за сваку жену појединачно. Највећи фактор ризика је када је жена имала рак једне дојке, да ће се он појавити и на другој. Такође, велике шансе да оболе имају и жене које су имале ову болест у породици.
-Ако су две блиске рођаке (мајка, сестра, тетка) имале карцином дојке, или је једна блиска рођака од ове болести оболела пре 40. године, праћење таквих жена почиње много раније него обично. Рана менструација, касна менопауза, нерађање или рађање после 35. године су такође фактори на које жена не може да утиче, али представља само око два одсто укупног ризика, наводи Марковић.
Према његовим речима, стандардни типови примарне превенције као што су повећана физичка активност, умерена исхрана и генерално здрав живот добра су превенција за све болести. Наводи да Јапанке ређе оболевају од канцера дојке, али Јапанке рођене у САД ову болест добијају чешће, па је један од фактора вероватно и исхрана.
Марковић истиче да рак дојке не боли, а ако се бол јави ради се о већ веома одмаклој фази. Сматра да самопрегледи нису добри за сваког, јер не може свака жена добро да се носи са чињеницом да може нешто да пронађе. За оне које се за то одлуче има неколико савета.
Након радикалних операција могућа је реконструкција имплантом. Битно је да овај захват уради пластични хирург.
-Реконструктивна хирургија, најчешће уградња протеза, је апсолутно препозната од стране Фонда за здравствено осигурање. То је посебна хируршка процедура која се најчешће обавља у истом акту и треба да је ради пластични хирург, а не онај који је оперисао карцином, истиче Марковић.
Услуге шабачке болнице на завидном нивоу
Др Иван Марковић и др Марко Бута и раније су помагали лекарима у шабачкој Болници да усвоје нова знања, вештине и процедуре. Директор ОБ Др Слободан Поповић истиче да је захваљујући томе онколошка хирургија у овој установи подигнута на виши ниво. Операције се обављају рутински.
-ОБ Шабац је дошла на завидан ниво пружања здравствених услуга из области онколошке хирургије, конкретно везане за рак дојке. Ентузијазмом људи смо дошли до нових процедура. Све више идемо на рано откривање болести и на поштедне операције. Радимо тзв. биопсије широком иглом. Све то даје бенефите у лечењу. Нећемо се овде зауставити. Императив је да уведемо још нових процедура. Ова последња радна посета колега из Београда помоћи ће нам да подвучемо црту где смо сада и добијемо смернице где треба да будемо у наредном периоду, каже др Слободан Поповић.

Самопреглед
-Посматрањем у огледалу, прво са спуштеним, а онда са подигнутим или рукама на боковима треба да се посматра асиметрија, црвенило коже, удубљење или испупчење, трајно увлачење брадавица. Самопреглед се саветује увек у истом периоду циклуса, између 7. и 12. дана, а за жене у менопаузи једног дана у месецу. Ултразвучни преглед се препоручује млађим девојкама и женама, каже Марковић и подсећа да ово никако није замена за мамографију која може почети и пре 50. године.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa