Инфо

2. новембар 2017.2. нов 2017.
БЕСМИСЛЕНО РАСПРАВЉАТИ  О ДОБРОБИТИ ВАКЦИНА
КОНФЕРЕНЦИЈА У ДОМУ ЗДРАВЉА НА ТЕМУ МАЛИХ БОГИЊА

БЕСМИСЛЕНО РАСПРАВЉАТИ О ДОБРОБИТИ ВАКЦИНА

Епидемија малих богиња на Косову и Метохији била је тема конференције за медије одржаној у Дому здравља у понедељак. Начелница Службе дечје здравствене заштите др Снежана Гавриловић и помоћник директора за квалитет рада др Дејан Павловић говорили су о значају вакцинације деце и резултатима које ова Установа постиже на том пољу.
-Ниједна превентивна мера, сем хигијенски исправне воде за пиће, није донела толико добробити човечанству као што је имунизација. Захваљујући вакцинацији ми више немамо болести које су у прошлости односиле милионе живота. Велике богиње више не постоје. Полиомијелитис је на граници да буде глобално искорењен. Мале богиње су испуњавале све услове да буду елиминисане, међутим због антивакциналног лобија обухват вакцином деце пада. Сматрам да је у 21. веку бесмислено расправљати о томе да ли је вакцинација деце потребна или није, истакао је др Дејан Павловић.
Навео је да је спроведено више од 1.000 истраживања на више континената и на вишемилионском узорку, од стране независних група истраживача и којима је доказано да не постоји узрочно-последична веза између ММР вакцине и оболевања од аутизма. Временски се преклапа период примања ове вакцине са периодом у ком се најчешће дијагностикује аутизам. Павловић, међутим, истиче да је у основи аутизма генетска предиспозиција на коју утиче више од 40 фактора.
Др Снежана Гавриловић је истакла да су према важећем правилнику о вакцинацијама дужни да спроведу вакцинацију против 10 врста различитих заразних болести код деце. Циљ сваке вакцинације је да обухват буде већи од 95 одсто.
-Према подацима за прошлу годину петовалентном вакцином која се даје у другом месецу вакцинисано је 97,8 одсто деце. Прва доза ММР вакцине прима се од 13. до 15. месеца и добило ју је 92 одсто деце, а ревакцину у 7. години 96 одсто деце. Ове године је, до сада, првом дозом ММР вакцинисано 79 одсто деце, а другом око 98 одсто. Очекујемо да до краја године овај проценат буде знатно већи. Нисмо имали ниједну нежељену реакцију, навела је др Гавриловић.
Ажурирањем спискова родитељи који упорно не доводе децу на вакцинацију пријављују се санитарном инспектору, који их прво упозорава, а ако ни то не помогне, подноси пријаву. Према закону, у Дому здравља су дужни да на уверењу за упис деце у вртић и школу у напомену напишу уколико дете није вакцинисано, што они и чине.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa