Инфо

2. новембар 2017.2. нов 2017.
Музика исказана речима
ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА “РАЗБАЦАНИ ЗВУЦИ” НИНЕ ЋОСИЋ
У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

Музика исказана речима

О Ћосићима смо писали у нашем натпису “Срећни људи”, пре две године. Тада су Зоран и Нина представили ауторски пројекат “Приповетке једног каплара”, који је настао на основу мало познате, истоимене Нушићеве књиге о српско-бугарском рату. Протеклог чевртка поново су били у Шапцу. Овај пут да представе Нинину прву самосталну збирку прича “Разбацани звуци”.
Публика је уживала у непосредном разговору који је, са очитим даром, водила Нинина колегиница Дуња Петрић, која свира флауту и пиколо у Симфонијском оркестру РТС-а.
Дуња: Чиме год се бавимо у животу, из ког год да смо друштвеног миљеа, трагамо за сродном душом. Да ли мислиш да је писање твоја нова сродна душа?
Нина: Јесте, као што је и музика. Некада нисам имала потребу за писањем, углавном сам певала и пасионирано читала. Та потреба је дошла са сазревањем. У почетку сам стидљиво записивала своје маштарије, а потом сам кренула у Радионицу креативног писања “Причарт”. То је било јако занимљиво и корисно искуство. Радили смо на стилу, граматици, жанровима…
Разбацани звуци књига је прича која говори о љубави. Као осећању, односу, забрањеној, пријатељској, ванременском препознавању душа у вечности… “Код топле душе”, прича је која је за сада је прва на листи код читалаца.
- Између осталог, хтела сам да испричам причу о односима. Шаргарепица је жена пуна живота и емоција, неконторлисаних емотивних излива, што је Врапца збуњивало. Неретко се сретнемо са таквим људима и бива нам нелагодно због изражених реакција које имају, зато што не видимо њихову суштину, топлину коју имају.
Збирка има три циклуса: Сусретања, Наклапала и Расути звуци. То је музика исказана речима.
- Приче су топле, пуне звукова, боја и мириса. Мислим да је најјачи трећи циклус, који говори о музичким инструментима у првом лицу једнине, што је новина, бар кад је реч о српској књижевности. Ту долази до изражаја Нинина искреност и љубав према музици, рекла је Бранка Тодоровић, уредница Књижевне сцене у Културном центру.
Одабране приче надахнуто је говорио драмски уметник Зоран Ћосић, Нинин супруг и њене “друге очи”.
Нина Ћосић рођена је 1972. Године у Нишу, где је завршила нижу и средњу Музичку школу. Као мала, играла је у позоришним представама и желела да буде глумица као тата (Десимир Станојевић), али је музика надјачала. Када је дипломирала на одсеку за обоу на Академији уметности у Новом Саду, у класи проф. Љубише Петрушевског, запослила се у Симфонијском оркестру РТС-а. Добитница многобројних награда на републичким и савезним такмичењима, сарађивала је са готово свим оркестрима у земљи и региону. Поред солистичких и наступа у камерним саставима, протеклих десетак година, учествује у популарном музичко-поетском кабареу “То су били дани”. У последње време пише кратке приче. “Лаж” је ушла у збирку најбољих остварења са 13. конкурса за најкраћу причу, а “Загрљај” у Зборник савремених љубавних прича. “Ако бисте је питали циме би се бавила а да нема везе са уметношћу, морала би добро да промисли”. У срецном браку са Зораном Ћосићем, глумцем Народног позориста из Београда, има двоје деце, Јеврема и Наталију.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa