Инфо

2. новембар 2017.2. нов 2017.
Лешник

ВОЋНА КУЛТУРА У ЕКСПАНЗИЈИ

У Центру за стручно усавршавање одржано је још једно у низу стручних предавања о могућности подизања воћних засада и унапређењу воћарске производње. И овај пут, у организацији градске управе и Одељења за пољопривреду је предавању присуствовао велики број произвођача а стручњаци из ове области су предочили најважније процесе у производњи.
- Најбитније три тачке су агротехника, производња садног материјала и пласман. Око 70 пољопривредних произвођача је присуствовало семинару. Конкретно семинар се односио на воћну врсту лешник која ју нашем региону задњих година заузима све веће површине. Процењује се да је већ лешником засађено око 200 хектара али се те површине нагло повећавају а и присуство оволиког броја заинтересованих произвођача то показује, каже пољопривредни стручњак Владимир Савковић.
Произвођачи и потенцијални произвођачи су кроз дискусију са предавачима били изузетно захвални на оваквој врсти саветовања и изразили жељу да се оваква предавања наставе. Кроз знање се стиче и имање.
Током саветовања дошло се до закључка да ни цена ни откуп лешника нису проблем и да тог воћа недостаје на целокупном европском тржишту. Свакако карактеристике плода омогућавају произвођачима и могућност чувања без посебних улагања што је додатна стимулација за производњу. Код нас на тржишту су заступљени различити сортименти а зависно од типова земљишта се и саде одређене сорте. Једини проблем у узгоју лешника је плодоношење које износи од пет до седам година па је стрпљивост произвођача потребна. Након тог периода брзо се враћа уложено.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa