Инфо

9. новембар 2017.9. нов 2017.
Е баш вам хвала
Прва и једина промоција новог романа Марка Видојковића и то у Шапцу

Е баш вам хвала

У чему је тајна Видојковићевог романа? Једноставно, написао је књигу која је занимљива, динамична, пуна изненађења, звучи али није – носталгична, брзо се прочита и једина јој је мана што се брзо прочита
Марко Видојковић својим писањем и друштвеном активношћу ретко кога може да остави равнодушним. Тако је и са новим романом „Е баш вам хвала“ који је за нешто мање од два месеца доспео на прво место Лагунине ранг листе.
На недавно завршеном Међународном сајму књига, Видојковићев роман је био међу пет најпродаванијих, а овај успех је још већи ако се има у виду да је његова књига била једина без икакве рекламе. Ако томе додамо да у Србији, до шабачке, није организована ниједна промоција овог романа, слободно можемо да кажемо да је реч о правом феномену.
У чему је тајна Видојковићевог романа? Једноставно, написао је књигу која је занимљива, динамична, пуна изненађења, звучи али није – носталгична, брзо се прочита и једина јој је мана што се брзо прочита.
- То је у ствари најбоља ствар која може да се деси за једну књигу и њеног аутора. Таква реакција може да натера писца да напише наставак о којем озбиљно размишљам – рекао је Видојковић на промоцији романа „Е баш вам хвала“ у Шапцу.
Радња овог романа је смештена у СФРЈ 2017. година. Та велика социјалистичка утопија је преживела сва искушења деведесетих ефикасном акцијом која је за резултат имала обарање авиона у којем су сви чланови Председништва СФРЈ и сви председници Република погинули. Та и таква СФРЈ постоји у паралелном универзуму заједно са нашом стварношћу. Проблем настаје када крену да пуцају шавови између та два света и људи из нашег света прелазе у њихов и обрнуто.
- Главни јунак Мирко Шипка, радник Савезног СУП, долази у додир са другим универзумом, отварају се портали, кроз њих излазе необична лица, која откривају да тамо негде у другој стварности Југославије више нема.
Јавља се опасност од колапса оба универзума. Југословенски научници грозничаво врше опсежне прорачуне и истраживања, и долазе до закључка да је до пробијања баријере између паралелних стварности дошло још падом авиона са председницима и члановима Председништва. Доносе закључак да постоји само један начин да се реши настали проблем, након чега Јединица за специјалне операције Југословенске народне армије добија врло специфичан задатак да преузме контролу над нашом стварношћу – рекао је Видојковић.
„Е баш вам хвала“ је роман који, како је он рекао, представља критику друштва у којем живимо и разотркива заблуду о земљи у којој смо живели.
- Ова књига је ефикасна као што су у СФРЈ 2017. године ефикасни и комунисти. Сваки проблем решавају ефикасно и трајно. Четнике и партизане који из нашег света долазе у њихов убијају на Голом отоку и организују преврат у нашем свету тако што ће убити све председнике и премијере држава насталих распадом СФРЈ – открио је Видојковић.
Упоредо са српским издање овог романа, Е баш вам хвала је изашао и у Хрватској и Босни и Херцеговини. Занимљиво је да се нова Видојковићева књига нашла на четвртом месту најпродаванијих романа у једној познатој загребачкој књижари што се раније није десило ниједном српском писцу од распада Југославије. Роман „Е баш вам хвала“ је издала Лагуна и у Шапцу се може купити у њеној књижари.
Застава 1001
СФРЈ у Видојковићевом роману делује, на први поглед, као идеална држава. У њој на линији Београд – Загреб – Љубљана саобраћа електромагнетни воз. Фабрика аутомобила у Крагујевцу производи електромобил Застава 1001, а грађани користе паметне телефоне, таблете и лаптопове ЕИ Ниш и Одод Цетиње. Лаке дроге су легализоване, а један динар вреди пет немачких марака.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa