Инфо

16. новембар 2017.16. нов 2017.
Сећање на савременика
ЗВУК , ЗНАК, ЗРАК

Сећање на савременика

У среду увече у сали Културног центра је одржана трибина “Сећања на савременика” . Ово је део пројекта “Звук, знак, зрак” који је посвећен Миомиру Грујићу Флеки. Приказан је и спот о настанку мурала у пролазу који је добио по овом мултимедијалном уметнику име. Гости су били рок критичар и пријатељ Драган Амброзић и Биљана Томић некадашња уредница СКЦ-а у периоду Флекине младости.
-Ово је један свечан и важан дан и морам да искажем задовољство што се сада јавља Флекино име, и што је овај уметнике добио неку врсту признања са ваше стране. Ово би требало да постане веће и шире, јер је реч о човеку који припада генерацији уметника који је су на најбољи начин изразили друштвене, културне, људске промене које су се дешавале током 80-их година- рекла је Биљана Томић.
-Флека је био истинска институција рокенрол културе у ондашњој Југославији на свој начин. Није био само сликар,био је просто једна културна фигура која је надрастала ‘анрове и дефиниције и као покретач збивања , инспиратор и као уметник и пре свега као једна личност која је имала критеријуме и заступала неке вредности које су биле аутентичне роцк анд ролл вредности и које си увек могао да провериш у његовој пракси и животном путу. Имао сам ту срећу да га упознам када је био програмски уредник на Академији, крајем 80-их година и чини ми се да сам ту први пут имао прилику да разговарам са неким ко је у тој сфери бизниса. Тешко је објаснити шта је Флекин рад доносио у Београд, а одатле се у контцентричним круговима ширио земљом, али основна ствар по мени је да је Флека заступао аутентичне наше роцк анд ролл вредности и показало се током година да је његов рад био један од главих инспиратора комплетне алтернативне културе на овим просторима – изјавио је овом приликом о уметнику Драган Амброзић.
Б. Р.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa