Инфо

23. новембар 2017.23. нов 2017.
Дани израелске културе
ОД 23. ДО 24. НОВЕМБРА У ШАПЦУ

Дани израелске културе

На конференцији за медије у понедељак, најављени су Дани израелске културе у Шапцу. Тим поводом, у Библиотеци шабачкој, данас ће бити постављена Изложба фотографија Очување и обнова: Баухаус и зграде међународног стила у Тел Авиву. У згради бивше Синагоге, (у улици Владе Јовановића) Музеј шабачких Јевреја биће отворен концертом Хора Браће Барух. У петак, суботу и недељу, у истом простору, Шапчани ће имати прилику да присуствују Ревији савременог израелског филма.
- Захваљујући конкурсу Министарства културе и информисања Градови у фокусу, одобрена су средства за пројекат Еурека! Открили смо Шабац, који је посвећен реконструкцији старе сефардске Синагоге и отварању Музеја шабачких Јевреја, јединствене институције у културној понуди не само нашег града, него и земље. Култура сећања је од изузетног значаја за културну политику града, Шабац никад не би постао Мали Париз да није било јеврејске заједнице, истакао је Игор Марсенић, члан Градског већа.
Подсећања ради, Град је пре две године откупио зграду некадашње Синагоге у улици Владе Јовановића и уложио додатна средства (укупно, око шест милиона) за њену реконструкцију. Министарство културе и информисања издвојило је девет милиона за Музеј шабачких Јевреја, који ће бити под ингеренцијом Народног музеја у Шапцу.
- Очекује нас озбиљан и велики рад. Намера нам је да стална поставка у Музеју шабачких Јевреја буде достојна нашег града, с обзиром да ће бити у његовој културној понуди, место ходошаћа, сретања и препознавања, нагласио је историчар Бранислав Станковић.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa