Инфо

23. новембар 2017.23. нов 2017.
КИНЕСКИ ИЛИ СРПСКИ МИРИШЕ НА ЛУК
БЕЛИ ЛУК - ПОВРЋЕ У ЕКСПАНЗИЈИ

КИНЕСКИ ИЛИ СРПСКИ МИРИШЕ НА ЛУК

Преко половине белог лука на домаћем тржишту је кинеског порекла, леп је „на око“, бео као снег али не клија и – како тврде аустралијски стручњаци - третира се свим и свачим. Како код нас кажу - ни вампире неће отерати.
Све више пољопривредника у региону Шапца опредељује се за заснивање производње белог лука. Разлог није штета коју држава има због увоза већ могућност солидне зараде. У парцелу површине једног хектара потребно је уложити око 3.000 евра а зарада је близу 20.000 евра. Посла има али има и новца.
- Бели лук се највише гаји у Кини и тако је доспео и на наше тржиште, међутим тај бели лук није ни приближан нашем домаћем. Код нас се више продаје јер визуелно изгледа лепше, чист је, бео и крупан, међутим он нема ту арому и љутину, чврстину главице која је карактеристична за наш лук. За гајење белог лука сматрам да постоје велике могућности и добра зарада, више него код другог поврћа а не тражи велика улагања. Погодују му дубока, растресита земљишта, каже пољопривредни стручњак Светлана Златарић.
Пласман производње на први поглед представља проблем али због потражње је неоправдан и карактеристичан је за старије пољопривредне произвођаче. Млађи су храбрији и заинтересованији за гајење овог поврћа. Један од младих пољопривредника који се одлучио за заснивање производње белог лука је и Игор Глигорић из Варне. Планирао је да производњу покрене на два хектара али је и наишао на проблеме.
-Нисам могао да нађем довољно семенског белог лука јер га наше семенске куће очигледно не производе у потребним количинама. Тако сам уместо планиране површине посадио само трећину али већ сада знам да ћу следеће године испунити циљ. За производњу белог лука нисам се определио преко ноћи, саветовао сам се, слушао друге шта кажу, било је разних предлога шта да заснујем на имању али превладала је ова идеја коју сада реализујем. Срећом имам доста пријатеља који знају, сваки по нешто, и тако се коцкице склопе. Ту су ми помогли и пољопривредни стручњаци. Наравно, прво сам утврдио да ли имам пласман па тек онда започео рад , каже Глигорић.
Тачне површине засејане белим луком, у региону, нису познате. То је биљна врста која код нас на нашем терену заузима мале површине, односно углавном за сопствене потребе али има перспективу. За заснивање производње белог лука најбитнија је анализа земљишта јер није свако тло погодно. Пуна агротехника такође је услов за квалитетан производ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa