Инфо

23. новембар 2017.23. нов 2017.
САОБРАЋАЈНИЦА ЗА БОЉЕ ВЕЗЕ
ЗАВРШЕНА РЕКОНСТРУКЦИЈА НАЈВАЖНИЈЕГ ОПШТИНСКОГ ПУТА У КОЦЕЉЕВАЧКОЈ ОПШТИНИ

САОБРАЋАЈНИЦА ЗА БОЉЕ ВЕЗЕ

Свилеуву и Баталаге повезује много тога, од родбинских веза до заједничке ловачке хајке. Однедавно спаја их и потпуно ревитализована саобраћајница која од Коцељеве преко убске и обреновачке општине води до Београда.
Протеклих дана је управо део пута између ова два коцељевачка села у дужини од око шест километара завршен па су њихови мештани одлучили да тим поводом направе заједничку прославу и то у згради обновљене школе у Свилеуви у коју иду и ђаци старијих разреда из Баталага.
Један од старијих Свилеушана Борисав Жића Ђурановић сећа се далеке 1974. године, када је калдрму на овој деоници заменио асфалт.
–Асфалт је тада отворио очи овог села. Имали смо јаку задругу која је откупљивала кукуруз, пшеницу, шљиву и све што је сељак могао да произведе. Радила је и задружна сушара а захваљујући асфалту шљиве на сушење довожене су и из других села. Многи Дружетићани, који су имали велике засаде под шљивом, сушили су је у нашој задрузи - прича Борисав.
Реконструкцију дела пута према Коцељеви у дужини од око три километра финансирала је Република преко Министарства привреде док је деоницу до границе са убском општином локална самоуправа изградила уз помоћ ЈП “Путеви Србије”. Први део градило је ПЗП “Ваљево”, док је други поверен фирми “Инграпомни”. Представник овог предузећа Слободан Глигорић истиче да их је време послужило као и да је терен погодан за рад, те да су наишли на изузетну гостољубивост мештана који су им увек били на располагању.
Председник коцељевачке општине оценио је да је овај општински пут један од најзначајнијих јер је Свилеува највеће село.
–Завршавамо девет километара овог пута. У плану је да урадимо још преостала три. Пут спаја Коцељеву и Уб. Он највише значи грађанима ових села али и коцељевачким привредницима јер ће представљати најкраћу везу са Београдом. Сваки човек који овде живи је “предузеће за себе” јер су овде велики произвођачи млека али и других пољопривредних производа и ово је начин да Општина помогне сваког произвођача стварањем добрих услова. Овде грађани имају добар пут, добру воду, струју, телекомуникације - напомиње Душан Илинчић.
Верољуб Матић, народни посланик и председник СО Коцељева, сећа се да је још као дипломац на факултету водио изградњу овог пута на једној деоници који је радила војска.
–Досадашње стање овог пута је било катастрофално, нехумано и морало се прићи реконструкцији, боље рећи изградњи новог. Пут задовољава потребе овог подручја али за средњи и лаки саобраћај и представља најкраћу везу са Београдом. Други значај је што је он “кичма” свих мањих путева који се наслањају на њега и веже их са околним важним саобраћајницама - сматра Матић.
В.Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa