Инфо

23. новембар 2017.23. нов 2017.
Широко,  концизно и  упечатљиво
ЗВУК, ЗНАК, ЗРАК

Широко, концизно и упечатљиво

Као још један сегмент пројекта “Звук, знак, зрак” у галерији Културног центра је у понедељак отворена мултимедијална поставка. Њој је претходила изложба радова Миомира Грујића Флеке. Последњи сегмент се очекује у децембру представљањем документарног филма о овом уметнику. Отварању су присуствовали Дарка Радосављевић дугогодишња сарадница, Марија Ратковић дизајнерка и ауторка пројекта, Катарина Јанковић Поповић такође ауторка, Немања Мањенчић који је радио дизајн и Јована Стефановић и Лун Грујић као консултанти при сакупљању материјала.
-Рад са Миомиром Грујићем Флеком је везан за почетке мог рада у професији историчара уметности. Почели смо да сарађујемо 1985. у Галерији СКЦ и од тада смо интензивно сарађивали до 1995. То је обухватило прве две године једне од најважнијих акција икада одржаних у Београду која се звала Урбазона. Оно што ме је бринуло да ће његови радови као ликовног уметника полако нестати, а да ће феномен Флека бити више везан за његов глас, за радио, емисију Шишмиш, а пре свега за његову импозантну личност и значај за уметничку сцену - нагласила је Дарка Радосављевић причајући о сарадњи са уметником.
Марија Ратковић је рекла да су што се тиче сакупљања материјала за документаристичку изложбу почели од грубих петогодишњих периода од сређивања архивског материјала ког је било пуно. Нагласила је да је ретко да од неког уметника имамо сачуване почетке и да је желела да то искористи као исту нит која се провлачи. Подсетила је да се бавио писањем, цртањем, дизајнирањем, писањем афоризама, критике.
-Имала сам жељу да ухватим ту ширину, да остане концизно и да буде упечатљиво као што су били ти радови да се не изгубимо у дидактичкој причи да би некако креирали утисак, а не само сазнање - истакла је Ратковићева и нагласила да је јако важно да инспиришемо друге институције да се укључе и да ова изложба живи свој живот кроз другачије начине и медије.
Посетиоци су могли да виде насловнице и пароле које је исписивао у часописима „Студент”, „Колоквијум” и „Омладинским новинама”.
Б. Р.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa