Инфо

30. новембар 2017.30. нов 2017.
Имамо снаге и знања
Душан Костадиновић, заменик председника извршног одбора Демократске странке и председник Градског одбора ДС

Имамо снаге и знања

ДС је учествовала у доношењу свих добрих одлука које се тичу нашег града. Демократе су прве пружиле руку свима у грађанској опозицији, оставили страначки интерес по страни и показали смо да немамо сујету. Наша странка има снаге и знања, и баш као што смо то једном већ учинили, поново ћемо победити диктатуру
Демократска странка организоваће у суботу, 2. децембра седницу Главног одбора у Шапцу. То је први пут да највиши страначки орган ове партије, после Скупштине, заседа у Шапцу.
Зашто баш у Шапцу, питање је са којим почињемо разговор са Душаном Костадиновићем, замеником председника Извршног одбора ДС и лидером шабачких демократа.
- Зато што је Шабац одувек био јако упориште Демократске странке, али је тренутно један од малобројних бастиона слободе у Србији. Врло радо ћемо бити домаћини нашим страначким колегама из читаве Србије. Шабац је важно место за нашу странку, имаћемо прилику да поразговарамо, донесемо неке одлуке и кренемо у припреме за предстојеће изборе.
Истакнути чланови ДС у Шапцу налазе се на важним функцијама у Граду. Ви сте и заменик градоначелника Шапца и преузели сте део одговорности за фуникционисање нашег града. Како коментаришете рад својих страначких колега?
- Демократска странка, са стручним људима које окупља, учествовала је у доношењу свих добрих одлука везаних за наш град. Када говоримо о одборницима, ДС Шабац може да се похвали одличним спојем младости и искуства у скупштинским редовима. С једне стране, као најмлађе одборнице у овом скупштинском сазиву, интересе грађана, активном дебатом, заступају Јелена Лазић и Катарина Рувидић. С друге стране ту су уважени шабачки лекари, са завидним политичким искуством, др Милан Симић и др Владимир Јекић. Такође, нагласио бих да сам јако задовољан начином функционисања ЈКП “Водовод” на челу са Даниелом Ловрин Гавриловић. Пословна политика овог предузећа, поред обезбеђивања високог нивоа квалитета услуга које пружа, има за циљ и да омогући што већем броју наших суграђана прикључење на водоводну и канализациону мрежу. Пројекти и подстицаји у пољопривреди, које са својим тимом предлаже Владимир Шпегар у име Дирекције за пољопривреду, показали су се веома плодоносним и свакако су утицали на креирање здраве аграрне политике Града. Што се културе тиче, не могу а да не поменем Дејана Живановића, као саветника за културу, и директорку Културног центра Соњу Петровић Јагић, који својим залагањем доприносе унапређењу културне понуде града.
Истакао бих и да смо изузетно поносни на то што Демократску странку у Градском већу представља др Милутин Икодиновић, лекар чије је име, сигуран сам, добро познато свим Шапчанима.
ДС је пред великим изазовима. Први у низу су локални избори у неколико општина 24. децембра на које ДС излази самостално. Каква су очекивања?
- Демократска странка је једина странка опозиције која излази на изборе у четири општине: Мионица, Неготин, Костолац и Пећинци. Ми излазимо под именом Демократске странке и са конкретним кандидатима. Код нас се нико не сакрива иза туђег имена, јер грађани морају да знају ко ће сутра водити град уколико укажу поверење. Људи мисле да гласају за Вучића, а заправо неће Вучић доћи да им изгради инфраструктуру, водоводну мрежу, да се стара о безбедности деце већ ће то радити неки партијски комесари СНС који не знају да раде свој посао.
ДС има искусне и одговорне људе, имамо план и програм за развој свих ових општина и сигуран сам да ћемо забележити двоцифрен резултат. Као координатор за локалне изборе и сам сам одговоран за резултат у општини Мионица. Сигурно је да атмосфера страха и насиља коју ствара СНС ни овога пута неће изостати. На претходним изборима у Мионици, нашег кандидата за председника општине су претукли. Овакав вид насиља за време трајања кампање, као и на самим изборним местима, постао је уобичајна појава. То је недопустиво. И зато ће Демократска странка, као борац против оваквих аномалија у друштву, освајати слободу у једном по једном месту у Србији све до коначне победе над овим режимом и на националном нивоу.
Требало би да уследе и Београдски избори?
- Став ДС је кристално јасан. Ми смо први пружили руку свима у грађанској опозицији, оставили страначки интерес по страни и показали да немамо сујету, јер су београдски избори, свакако, велика шанса за промене у нашој земљи. Уместо слике о колонама која се сервира, ми се фокусирамо на решења која ДС нуди. У парламенту смо понудили око 50 решења за бољи живот људи у Србији, а за Београд финализујемо програм који ће понудити иновативна решења. Оно на шта смо посебно поносни је тим озбиљних и искусних појединаца, али и нових лица, која ће моћи да спроведу све мере које предлажемо. Грађани већ шест година живе јако лоше, земља тавори у месту и време је да крену промене и да се Србија покрене, први корак биће у Београду.
Како коментаришете проблеме у опозицији, а како власт?
- Проблема у опозицији свакако има. Међутим, сматрам да је бесмислено коментарисати опозицију када имамо најгору власт у историји Србије и то је оно што треба да буде тема. Актуелна власт, злоупотребљавајући медије и бавећи се опозицијом, покушава да одврати пажњу грађана од своје неспособности и лоше политке која не само што је потпуно урушила све институције нашег друштва већ је и довела грађане на руб егзистенције. Србија постаје приватна држава у којој је кумовима, браћи и пријатељима људи који воде ову државу све дозвољено. Сваке године више десетина хиљада младих људи напусти Србију јер је изгубило наду да ће овде бити боље. То је злочин за који ће ова власт одговарати.
Каква је перспектива ДС?
-Демократска странка је институција која је кроз целу своју историју била брана једноумљу и диктатури са јасном мисијом да од Србије направи модерну, европску и демократску државу. Србија је данас угрожена једноумљем и диктатуром и далеко је од модерне државе која има јаке, независне, демократске институције, зато и те како има потребе за Демократском странком. У последње време су се појавиле многе организације које су као свој мото истакле политичке промене, а притом су све политичаре ставили у исти кош и рекли „сви су исти“. Не, нисмо сви исти. Убеђен сам да је то својеврстан популизам и да су такви експерименти осуђени на пропаст. Промене нису могуће без озбиљне политичке организације. ДС има снаге и знања и баш као што смо то једном већ учинили, поново ћемо победити диктатуру, оличену у актуелној напредњачкој власти.
СНС наишао на отпор
Мишљење о опозицији у Шапцу?
-По мом мишљењу представници СНС у Шапцу се не разликују много од напредњака у другим срединама. Једина разлика је у томе што су у Шапцу наишли на добро организован отпор људи који имају знање и искуство у политици. Убеђен сам да се тај отпор шири и да ће целокупна Српска напредна странка убрзо доживети фијаско, као што су доживели и њени представници у Шапцу.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa