Инфо

30. новембар 2017.30. нов 2017.
ПРОФЕСИОНАЛНИ УПРАВНИЦИ ЗГРАДА ПО УЗОРУ
НА РАЗВИЈЕНЕ ЗЕМЉЕ

ИСТИ ТРЕТМАН ЗА СВАКОГ СТАНАРА

До овог момента ПКС је издала 312 лиценци с тим да има око 400 људи који су положили али нису још довршили процедуру за упис у регистар и издавање лиценце. За обуку је у старту потребно издвојити 30.000 динара, али и додатних 15.600 за полагање испита и упис у регистар
По новом Закону о становању и одржавању зграда предвиђено је да свака стамбена заједница мора да се региструје тако што ће добити ПИБ, матични број и име управника. С обзиром на то да ће стамбена заједница функционисати као нека врста привредног друштва, управник ће имати велике обавезе и одговорности. Како је предвиђено да они који нису професионални управници волонтирају и не добијају накнаду за свој рад, тешко је очекивати да ће моћи на задовољавајућем нивоу да обављају поверени посао.
-Очекивања су да ће једног момента нестати управника волонтера и да ће управљање у потпуности преузети професионалци управници, као што је у свим развијеним земљама. Професионални управник је особа која углавном није из зграде у којој обавља посао управљања, према сваком станару има једнак третман и сви станари имају исте обавезе чиме се избегава могућност неспоразума приликом реализације договорених акција, што је у сваком случају бенефит за станаре зграде – истакла је Сања Кремић Миловић, Стручни сарадник за послове информационог система и додала да ће станари на овај начин решити проблеме који се нагомилавају годинама, а које председници кућног савета нису могли да реше јер нису имали сагласност свих.
Обука за управнике траје 50 часова који су распоређени у 7 дана, а оно што је потребно да би неко могао да постане професионални управник је четворогодишње средње образовање и да лице није кажњавано. Да би се обука заочела потребно је скупити минимум 15 заинтересованих полазника. Регионална привредна комора Ваљево као део ПКС врши обуке за полагање испита и организује писмени део испита, док се усмени део одвија у просторијама ПКС. Лиценцу за професионалног управника издаје Привредна комора Србије.
-До овог момента ПКС је издала 312 лиценци с тим да има око 400 људи који су положили али нису још довршили процедуру за упис у регистар и издавање лиценце – истакла је Сања Кремић Миловић.
Према речима Сање Кремић Милојевић интересовање за обуке је испрва било доста велико али је из финансијских разлога опало.
-За обуку је у старту потребно издвојити 30.000 динара, али и додатних 15.600 за полагање испита и упис у регистар. Како је посао професионалног управника врло озбиљан посао и захтева максимално ангажовање, онај ко се определи да му то буде будуће занимање схвата да обуком и стицањем лиценце улаже у своју будућност. То је између осталог, један од начина да се реши питање запослења. Онај ко стекне ову лиценцу може да ради у фирми која се бави организовањем управљања или да оснује своју предузетничку радњу која ће се тиме бавити – навела је Сања Кремић Миловић.
К.Ј.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa