Инфо

30. новембар 2017.30. нов 2017.
МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА

НАСИЉЕ СЕ ВИШЕ ПРИЈАВЉУЈЕ

Нови Закон о спречавању насиља који је на снази од 1. јуна довео је до знатног повећања броја пријава насиља. “Код насиља у породици у највећем броју случајева жртве су жене, а починилац је садашњи или бивши брачни или ванбрачни партнер” каже Дијана Томасовић руководилац интерног тима Центра за социјални рад који се бави појавом насиља у породици и партнерским односима. Од 1. јуна Основни суд у у Шапцу изрекао је 310 хитних мера
Од 1981. године 25. децембар се обележава као Међународни дан борбе против насиља над женама. Нови Закон о спречавању насиља који је на снази од 1. јуна довео је до знатног повећања броја пријава насиља. Подаци Центра за социјални рад у Шапцу показују да је у последњих пет година тренд раста пријава насиља у породици. Тако је 2012. године евидентирано укупно 225 пријава, а од почетка ове годије до сада око 350 пријава породичног насиља.
-Код насиља у породици у највећем броју случајева жртве су жене, а починилац је садашњи или бивши брачни или ванбрачни партнер. Жртва насиља може бити било која жена, без обзира на образовање, материјалну ситуацију или националност. Изложене су свим свим облицима насиља у породици, а доминирају физичко и психичко насиље које се често јавља удружено. Посебно забрињавају подаци који указују на вишегодишњу изложеност насиљу. Исте особе су више пута евидентиране као жртве насиља у породици и исти су учиниоци кривичног дела, каже Дијана Томасовић руководилац интерног тима Центра за социјални рад који се бави појавом насиља у породици и партнерским односима.
Нови Закон предвиђа да ће насилник, или потенцијални насилник бити удаљени из стана или ће им бити изречена забрана комуникације са жртвом од месец дана. Од 1. јуна Основни суд у у Шапцу изрекао је 310 ових хитних мера. Жртве је закон охрабрио па више пријављују насиље, или само могућност да се оно деси. Од 350 укупно случајева пријављених Центру за социјални рад, од овог дана било је чак 250 пријава.
-Од ових 310 мера није све пријављено било насиље у смислу кривичног права, нешто се сматра и потенцијалним насиљем. Изричемо или удаљење из стана, или забрану комуникације са потенцијалном жртвом или обе ове мере. Забрана комуникације аутоматски прекида свађу. Код удаљења из стана нисмо имали проблема, вероватно због тога што су сви већ добро упознати са Законом и знали су шта их чека. До сада је прекршено 15 мера, објашњава заменик основног јавног тужиоца Милена Аврамовић.
Запрећена санкција за кршење забране је 60 дана затвора. Милена Аврамовић наводи и да се у више случајева догађало да жртва дође заједно са потенцијалним насилником да пита да ли они могу поново да живе заједно и то се онда не третира као прекршена мера. Такође, у више од половине случајева жртве нису желеле да се починилац процесуира, него су пријавиле само да би он био упозорен.
Пријаве су се кретале од оних баналнијих, када муж увреди жену, па до крајње озбиљних. Највеће проблеме праве зависници од алкохола и наркотика и психички оболеле особе.
Милена Аврамовић наводи и да се сада чешће дешава да мушкарци пријављују жене за насиље, али и да су имали више случајева обостраног пријављивања, где је тешко утврдити ко је заправо крив.
Полиција меру изриче на 48 сати. Тужилаштво, ако процени да треба, предлаже суду да се она продужи на месец дана.
Дијана Томасовић истиче да овај Закон пружа могућност да се премости вакуум који постоји од пријаве насиља или опасности од насиља до отпочињања судског поступка, јер је управо у том времену жртва нарочито изложена ризику од насиља.
Према новом Закону формирана је и Група за координацију и сарадњу за територију Шапца, Коцељеве, Владимираца и Богатића. Чине је представници центара за социјлани рад, Тужилаштва и представници полиције, а састаје се два пута месечно. На састанцима се разматра сваки случај продичног насиља појединачно и процењује се ризик. Ако се процени да је степен ризика висок ради се план заштите. На састанке се позивају и жртве насиља. Оне се тада осећају и сигурније јер знају да неко брине за њих.
Чланови Савета за родну равноправност града Шапца, међу којима и представник Центра за социјални рад, учествују у глобалној кампањи “16 дана активизма у борби против насиља над женама”, која је почела 25. новембра. Са циљем превентивног деловања на појаву насиља над женама, као и у циљу даљег јачања међусекторске сарадње, чланови интерног тима Центра за социјални рад ће, у оквиру пројекта Женског центра Шабац, одржати трибине о насиљу над женама у породици и партнерским односима 1. и 6. децембра у 12 часова у Културном центру.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa