Инфо

30. новембар 2017.30. нов 2017.
СУВО МЕСО ПОД ЛУПОМ
ОБАВЕЗНО РАДИТИ ПРЕГЛЕД НА ТРИХИНЕЛУ

СУВО МЕСО ПОД ЛУПОМ

Обавезно радите преглед свиња на трихинелу. То је савет свим домаћинствима и сваком ко ко коље за сопствене потребе. Оно што се коље у кланицама се тамо обавезно прегледа и не може да оде у промет без контроле
Почео је свињокољ. Дани предвиђени за уживање и припрему меса - сем ако постите. Ипак, свако уживање носи и део ризика а то је, у случају свињокоља, трихинелоза. Регион Шапца је сваке године угрожен потенцијалним епидемијама а свима је у сећању око 100 људи заражених димљеном кобасицом. О томе разговарамо са Горданом Илић, доктором ветеринарских наука лабораторије „Ин Витро“ - једином са том титулом на нашим теренима.
-Да ли је, радом и ветеринарских станица али и медија, трихинела сузбијена у нашем региону?
Не можемо да кажемо да је сузбијена јер је то јако тешко урадити. Увек постоји могућност да се појави а ја знам да је из Мачве сваке године долазио неки број узорака где је откривена трихинела. Тренутно није могуће дати тачан податак колики је то проценат. Највећа је опасност када почиње свињокољ и сви дајемо препоруке већ од октобра, иако је такозвани свињокољ крајем новембра. Обавезно радите преглед свиња на трихинелу. То је савет свим домаћинствима и сваком ко коље за сопствене потребе. Оно што се коље у кланицама се тамо обавезно прегледа и не може да оде у промет без контроле. Да би заштитили себе и своју породицу обавезно урадите преглед на трихинелу спиралис. То није скупо, методом компресије је јефтиније од килограма меса док је дигестија - којом се прегледају дивље али и домаће свиње и која је тачнија, нешто скупља. Ми радимо и једно и друго. Ловци који одстреле дивље свиње на било којем терену обавезно морају урадити преглед дигестијом. Она је и поузданија. Узима се више узорака а зависи и од тога како је одстрељен улов, да ли има оштећења и слично.
-Кажу да је трихинелоза опасна али не и смртоносна. Да ли је то тачно?
Трихинела је паразит и инфицира се тако што месо није довољно термички обрађено. Паразит се размножава у дигестивном тракту. Женка рађа младе ларвице и једна може да да 2.000 ларвица. После одређеног времена ларвице прелазе у крвоток, а протоком долази до оштећења срца. Ја сам знала неколико људи који су умрли после коришћења меса зараженог трихинелозом. Ту је дошло до великог оштећења срца. Почиње као прехлада са повишеном температуром, боловима у мишићима и костима а после неколико дана мишићи су натечени, лице вам је натечено и морате да будете хоспитализовани. Деца и старији људи су најугроженији али свеједно никоме не бих препоручила да се игра са тиме.
-Обично се прасићи не прегледају. Кажу, да они не могу имати трихинелозу.
У принципу, они који су на сиси не би требали да имају али ако наиђе неки пацов или миш који је заражен могуће да се зарази. Свиње су сваштоједи. У принципу када крену да се хране самостално већ су угрожени. У Србији постоји неколико ендемских жаришта и увек се може очекивати да ће и прасе али и товљена свиња бити угрожени. Оно што се препоручује је дератизација на време и преглед на трихинелу. Што се то чешће ради бићемо заштићенији.
Да ли је у региону Шапца ове године забележен случај трихинеле?
Ове године не, осим узорака које смо добијали од наше референтне лабораторије, пошто смо ми „Ин Витро“, једина акредитована лабораторија за трихинелу у овом региону. Једини заражени узорци које смо имали су од лабораторије у Италији који су нама стигли да би ми показали компетентност односно да ли знамо или не. Резултати морају да се поклопе и ако се то уради ви сте компетентни и ми смо једина компетентна лабораторија у овом региону.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa