Инфо

30. новембар 2017.30. нов 2017.
Повртарство

ВРЕМЕ ЗА ПРИПРЕМУ И ПРОИЗВОДЊУ РАСАДА

Да би се успешно бавили повртарском производњом, били то пољопривредни произвођачи или неко ко први пут жели да започне повртарску производњу, треба да постави себи јасне циљеве. Они ће му обезбедити успешну и профитабилну производњу квалитетних производа. Пре свега, за успешност у овој производњи, потребан је добар одабир и план максималног искоришћавања површине намењене за гајење повртарских биљака, а такође и познавање технологије производње и захтева биљака. Пре свега треба обратити пажњу на одабир земљишта на ком ће се одвијати производња и обавезну анализу и пХ вредност земљишта.
-Јесења припрема земљишта се заснива на дубоком орању, изношење семена корова и заоравање жетвених остатака. Тиме се корови уништавају, заоравају жетвени остаци, врши измрзавање поораног земљишта при чему се стварају услови за добру водноваздушну пропустљивост. Такође, важно је одабрати механизацију која не би довела до деградације земљишта уколико је земљиште засићено водом, поплављено или прекривено снегом. Што се тиче пХ вредности, она је веома важна јер показује степен киселости земљишта на коју су биљке мање или више осетљиве. Зато је потребно знати да повртарске биљне врсте захтевају пХ вредност 5,5-7,0, каже пољопривредни стручњак Гордана Рехак.
Производња повртарских биљака се не може замислити без система за наводњавање, јер су оне велики потрошачи и потребно им је обезбедити довољне количине у фази цветања и наливања. Плодоред такође има значаја, јер од правилне смене, зависи заштита биљака од напада болести и штеточина која је карактеристична за биљне врсте из истог рода у плодореду. Зато је важно са парцеле уклонити заражене биљке и по потреби извршити дезинфекцију чашица за производњу расада, гајби, палета, оруђа и пластеника уколико је у питању пластеничка производња.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa