Инфо

7. децембар 2017.7. дец 2017.
ГРАЂАНИ ОДЛУЧИЛИ  ШТА ИМ ЈЕ НАЈВАЖНИЈЕ
РЕФЕРЕНДУМ УСПЕШНО ОДРЖАН

ГРАЂАНИ ОДЛУЧИЛИ ШТА ИМ ЈЕ НАЈВАЖНИЈЕ

Референдум на ком су се мештани 24 сеоске и приградске месне заједнице изјашњавали о томе како ће њихов новац од пореза бити потрошен, одржан је у недељу. Први изборни резултати стигли су већ увече.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић истакао је да је изузетно задовољан резултатима и излазношћу.
-Први пут у историји и Шапца и Србије грађани су на најнепосреднији начин, потпуно слободно изразили своју вољу и рекли шта су њихове потребе. Поносан сам на мештане ових месних заједница, јер је чак 40 одсто од укупног броја уписаних бирача за овај процес одлучило да у њему учествује. Сви пројекти који су добили подршку ући ће у буџет града за следећу годину са тачно одређеним називом и износом и сви ће бити завршени у првој половини 2018. године. Први пут у историји Шапца и Србије грађани су најнепосредније, потпуно слободно изразили своју вољу и рекли шта су њихове потребе, рекао је Небојша Зеленовић.
Према градоначелниковим речима, за следећу годину се припрема 60 месних заједница. Око 100.000 људи ће одлучивати о више од 240 милиона динара.
-Ово је велики помак у демократији у целој Србији и велики напредак за наш град. Шабац са овом политиком може да буде добар пример свим другим градовима и општинама. Када се наша држава централизује ми желимо да имамо потпуно децентрализовано друштво у коме грађани заиста слободно одлучују. Најбоља градска управа је самоуправа у којој грађани слободно одлучују јер грађани знају најбоље шта је за њих најважније, истакао је градоначелник Зеленовић.
Гласање на свим изборним местима је протекло без икаквих проблема. Сви који се нису уписали у изборне спискове за овај референдум, могу већ од данас да се упишу за следећи процес који ће следеће године бити спроведен раније.
-Иако је пао први снег, то није спречило Шапчане да изађу на бирачка места и да се изјасне о пројектима који ће побољшати квалитет живота у месту у ком живе. Искуства људи са терена су добра и имали су само речи хвале за изборни дан. Било је и оних који су јуче, када су видели да мештани њихових села иду на гласање, желели да се упишу у спискове. Зато им предлажемо да се већ од данас упишу на списак учесника, како би наредне године могли да гласају или предлажу. Имамо пример Табановића, у ком се највише мештана изјаснило да је потребно да се зида црква у центру села, док су у Доњој Румској сагласни да се новац од пореза троши за уређење прилаза гробљу. У неким месним заједницама је било више предлагача тако да је дошло до укрштања пројеката. Важно је само да када се предлози саберу, збир заокружених предлога не прелази износ којим та месна заједница располаже, рекла је Јелена Топаловић Петровић председница Комисије за непосредно изјашњавање грађана.
Конференцији је присуствовао и Милан Васић, члан Комисије.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa