Инфо

7. децембар 2017.7. дец 2017.
Кривина у огледалу

Један обећава, други плагира

Била једном два велика другара. Иако им се животи у прошлости нису тако лако сусретали, на крају су се више него сконтали. Обојица су се „разочарали“ у приче којима су припадали, па су се нашли у новој, заједничкој.
Један је много причао, стално нешто обећавао, а други је био невиђено успешни плагијатор. Док је први обећавао све оно што не може да испуни, други је уз помоћ „копи – пејста“ достигао неке интелигентне висине. Један је стицао моћ, други се користио о њу.

Овај први је причао бајке. Када год би рекао „нећу“, на крају је увек испало „хоћу“. Умео је да каже и „биће“, али се то никада догодило није.
Фукционисали су без проблема, све док неки зли људи са фантомкама на главама нису порушили неке уђерице. Онда је кренула лавина. Појавила се ту и бивша жена овог другог, а овај први га није заштитио како је требало. Обећао је тај да ће и да га смени, најкасније током лета, али овај „преживи“ још два годишња доба. Овај други се уплео ко Вулин у тетку. Те неки станови у Бугарској, те бије жену, те организовао рушење у Савамали, а оне приватизације и плагијат на факултету полако су сви заборавили.
Ни први се није дао. Замислио је да ће потезом чаробног штапића обезбедити својим сународницима јефтине станове. Одредио је цену од 380 евра по квадрату. Прошло је неко време, од тих станова није било ништа, али им је цена у међувремену скочила. Са 380 евра је отишла на 550. А, народ ћути, срећан је, слабо памти, неће да се сећа.
Други је напрезао мождане вијуге да смисли нешто ново. Маштао је о метроу, измештању аутобуске и железничке станице, високим јарболима, граду на води... Чак је и калдрму фалсификовао попут дипломе на ФОН. А, онда је погледао мало око себе и ту на 90 километара од места где живи, видео је решење. Плагирао је модел гласања за пројекте и представио га као свој, први и једини оригинални. И први се одушевио, мада му је мало сметало што не уме добро да игра шах.
И тако, њих двојица, руку под руку настављају да обећавају и плагирају. Више није важно ни шта, ни где, ни колико. Имају моћ о којој многи маштају. А, народ ко народ. Док буде оваца, биће и шишања. Што би тај исти народ рекао: Лажна обећања и плагијаторски рад – два брата.
Ненад Кулачин

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa