Инфо

7. децембар 2017.7. дец 2017.
СМЕРНИЦЕ ЗА ДАЉИ РАД
Закључци XXII скупштине ПУ Локал прес

СМЕРНИЦЕ ЗА ДАЉИ РАД

Пословно удружење Асоцијације локалних и независних медија Локал прес одржала је у периоду од 30. новембра до 2. децембра годишњу скупштину. Тематски, ЏЏИИ скупштина је била посвећена проблемима имплементације Закона о јавном информисању и медијима, као и ефектима Закона о ауторким правима на локалне медије.
Током тродневног скупа, који се одржава у Хотелу “Чигота” на Златибору, разговарало се о примени система пројектног суфинансирања на локалне медије.
Полазећи од оцене учесника 22. Седнице Скупштине Пословне асоцијације „Локалпрес“ да је основни задатак Асоцијације да се у наредном периоду залаже за исправљање свих уочених неправилности и недостатака у систему пројектног суфинансирања медијских садржаја од јавног инетереса, Скупштина је као смернице за рад у 2018. години, усвојила следеће закључке:
Асоцијација ће се пред надлежним органима и јавношћу залагати за дефинисање појма „медијски стручњак“ на начин да је реч о лицу које има или одговарајуће академско образовање у области медија или вишегодишње искуство у вези са медијима или искуство у евалуацији пројеката.
Асоцијација ће се залагати за став да орган јавне власти нема право да преиначава предлог стручне комисије ни у погледу пројеката који су одабрани, ни у погледу износа који су за те пројекте предложени, уз захтев да се формирају комисије за жалбе као другостепени орган и да се утврде рокови у којима те комисије морају донети одлуку.
У циљу транспарентности процеса пројектног суфинансирања, Асоцијација ће се залагати за објављивање биографија свих предложених кандидата/киња за чланове/ице комисија, како би грађани и грађанке имали/е увид у начин избора чланова/ица комисија. Такође ће се залагати за објављивање записника са седница и образложених предлога стручних комисија, решења о расподели средстава, назива учесника конкурса и назива њихових пројеката, да би се могло утврдити да ли је у конкурсној комисији неко ко је на било који начин повезан са учесницима.
Асоцијација ће се залагати да се унапреди систем јавних набавки медијских услуга кроз измене Закона о јавним набавкама којима би се прецизирале медијске услуге које се наручују овим системом, како се јавним набавкама не би могле набављати услуге информисања јавности и производње медијског садржаја, јер се на тај начин заобилази јавни конкурс.
Асоцијација ће преузети проактивну улогу према локалним самоуправама у којима раде њене чланице, у циљу дефинисања јавног интереса и промоције, односно препознавања квалитета представника/ца Локалпреса у стручним комисијама.
Асоцијација ће, кроз измене и допуне Закона о јавном информисању и медијима, у наредном периоду инсистирати на дефинисању висине издвајања из локалних буџета за суфинансирање пројеката од јавног значаја за информисање грађана и грађанки у износу од 1 до 2 процента укупног износа буџета.
Асоцијација ће се залагати за измене законских прописа којима ће се омогућити да се у расподели средстава за суфинансирање медијског садржаја од јавног интереса у локалним самоуправама предност даје локалним и регионалним медијима који су регистровани на подручју те локалне самоуправе, односно Округа.
Асоцијација ће се залагати да финансијске подршке и подстицаји производњи медијских садржаја и усавршавању медијских радника који долазе из средстава јавних обвезника буду ослобођени обавезе плаћања ПДВ. Асоцијација ће прибавити и свим чланицама проследити мишљење надлежног органа о начину коришћења конкурсних средстава која се уплаћују на рачун Трезора, како не би било разнородних пракси у овој области.
Асоцијација ће се залагати за развој медија цивилног сектора кроз допринос медијској регулативи која препознаје специфичности ових медија и њихову друштвену улогу.
Асоцијација ће на сајту Локалпреса развити посебну секцију на којој ће се ажурирати конкурси који се односе на локалне медије.
ПУ Локал прес

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa