Инфо

7. децембар 2017.7. дец 2017.
НАГЛАШЕНО ГЛЕДАЊЕ НА ЦЕР

Спомен-комплекс широких видика

Потписан Уговор о формирању привредног друштва за реализацију пројекта “Спомен комплекс за очување културно-историјских вредности и одрживи развој Цера”. Посао вредан пет милиона евра финансира Влада Србије
Као што смо у “Гласу Подриња” својевремено писали на врху славне за српску и светску историју много значајне планине Цер биће изграђен Спомен-комплекс за очување културно-историјских вредности и одрживи развој.
Потврда за то стигла је и недавно (среда 15. 11. 2017. године) после потписивања Уговора о формирању привредног друштва, које би се бавило између осталог овим послом.
Уговор је потписан у просторијама Министарства привреде Владе Србије.
Живот не може да чека
- Ово је један од највећих пројеката у чијој реализацији имамо привилегију учешћа. Стечени су услови да предузеће по регистровању, преузме све активности. Пројекат је вредан пет милиона динара и финансираће га Влада Србије. Иницијатива је покренута још 2014. године. Оснивачки улог је 200.000,00 динара.
Рекао бих да је ово мултидисциплинарни пројекат у коме учествују готово сва републичка министарства. Биће то Друштво са ограниченом одговорношћу, а учешће републике Србије је 61 одсто. Остало деле локалне самоуправе чији парламенти су претходно прихватили иницијативу по пет одсто, а Скупштина града Лознице имаће давет одсто удела у поменутом предузећу, каже Драгослав Милановић, начелник Мачванског Управног округа, наглашавајући да је Влада Србије за реализацију прве фазе пројекта (почетком наредне године) већ определила два милиона и 265 хиљада евра, док ће остало (три милиона и 52.000 евра) бити реализовано до 2019. године.
Начелник Округа истиче да је био крајњи рок за покретање овог пројекта, који би по његовим речима у супротном остао само “леп сан”.
- Овим “врата” предузећа у формирању нису затворена и за све остале који желе да дају свој допринос реализацији овог значајног посла, додаје Милановић.
Поштујемо своју
историју
Вршилац дужности директора овог привредног друштва је Јован Јањић (мастер правник из Врбића код Крупња).
- Поводом стогодишњице завршетка Првог светског рата, потписивања примирја, односно једне од највеличанственијих победа Српске војске у Првом светском рату, Влада Србије је подржала идеју да се изгради спомен-комплекс на Церу. Иницијатива постоји већ неколико година, а њу су подржали више истакнутих личности Шапца, Лознице, Округа... (Најгласнији заговорник дуже времена је протојереј-ставрофор Војислав Петровић, који је иначе саградио цркву на Церу, директорка СЕТ Миленца Срећковић, историчар Бранислав Станковић, архитекта Зорица Шимић, правник Јован Јањић, адвокат Радован Лукић...)
Умеђувремену Влада је преузела финансирање у целини али је понуђено и локалним самоуправама да у њему партиципирају, засад својим идејама и предлозима, а касније, када комплекс буде изграђен да учествују у његовом пословању, сходно свом уделу.
Изградња спомен-комплекса на Церу има вишеструки значај. Најпре, одужујемо се прецима који су страдали за ову земљу, а тиме показујемо и себе. Поштујемо своју историју и показујемо нашу спремност да чувамо оно што је наше, поготово оно што је определило наше национално и духовно биће, каже Јован Јањић, вршилац дужности директора предузећа у оснивању и додаје “кад се изгради предвиђени комплекс на Церу и сама планина, овај крај, добиће свој идентитет. Око Цера интегрисаће се остала места. Тек тада ће Цер постати симбол, не само овог краја већ и целе Србије, сматра Јањић.
Он наставља објашњење пројекта: Предвиђено је да спомен-комплекс чине Спомен-обележје Церске битке, чији симбол ће бити крст висине око 55 метара, који ће уједно бити и у функцији видиковца. Унутар њега ће бити панорамски лифт са кога ће моћи да се разгледа шира околина; музеј посвећен Тесли; центар за едукацију са рестораном и кафе; пансиони за смештај и краћи боравак гостију и плато на којем се могу приређивати изложбе, приредбе и разна друга дешавања.
Изградњом спомен-комплекса чини се велики корак у туристичкој афирмацији Цера и целог краја. Тиме ће своју афирмацију добити и друге туристичке дестинације и културно-историјски топоними у Поцерини и Подринском крају. Јер, кад неко дође на Цер, он ће пожелети да види још нешто што постоји у овом крају, а то ће онда “повући” свеопшти привредни развој краја, сматра Јањић.
Спомен-комплекс на Церу Влада Србије ускоро би требало да прогласи за пројекат од националног значаја. Дакле, он неће бити само од значаја за Мачвански округ, него и видљив симбол на мапи Србије.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa