Инфо

7. децембар 2017.7. дец 2017.
Хришћанска култура и темељи развоја
МАНАСТИРСКА БДЕЊА У ДОБРИЋУ

Хришћанска култура и темељи развоја

У овој години се навршило 190 лета постојања садашњег - трећег по грађењу, храма Светих Петра и Павла у селу Добрић (1827) и 282 године од изградње првог храма (1735). За разлику од прва два Храма које су Турци спаљивали и рушили, данашњи храм је до сада четири пута поправљан (1863, 1902, 1986. и 2015.) Реч је о храму богатог културног наслеђа утканог у животне циклусе људи подринског округа и поцеског среза, како је записао Тома учитељ - 19. августа 1802. године, још пре изградње садашње Цркве.
Захвални људи - ове, некада велике парохије, Добрића и околних села, рационално и емотивно оживљавају сећања на њену улогу и непроцењиву вредност у развоју духовног живота, наше писмености и културе уопште. Као претеча времена и обрнутих праваца ширења писмености и културе, далеке 1802. године, поменути учитељ је у великој православној богослужбеној књизи (требнику) записао, да “ово село има цркву од давнашњег времена, а тако исто и школу”. Сећања ради, вреди рећи да је светло културе хришћанских вредности са темеља овдашњег храма просветљавало домове села и народа. Ту историјску чињеницу, посебно, треба имати у виду и ценити је са аспекта тадашњег времена када је силина турских прогона била усмерена против српског-православног становништва и његовог свештенства чији је живот био крајње тежак, а опстанак упитан. Реч је о времену када се допринос нашој култури и духовном развоју, остваривао из манастирских и црквених здања из забачених делова и села према градовима у којим су царевали турци са својим правилима у односима и “најамничким” привилегијама. Упркос тим и наредним утицајима, јавним и нејавним, захвални људи њене парохије и Шабачке епархије не могу заборавити мисионарску улогу посланика овог Храма у развоју духовног живота, писмености и темељних вредности на којима су израстали.
Поводом јубиларне годишњице, о духовном и културном животу, о људима и приликама, о догађањима и темељним питањима хришћанства и православља, у манастирском дому Храма Светих Петра и Павла - од првог децембра - почев од седамнаест часова, па до краја 2017. године, са благословом његовог преосвештенства епископа Шабачког господина Лаврентија, одржаваће се манастирска бдења са пригодним тематским програмима.
Проф. др Слободан И.
Марковић

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa