Инфо

7. децембар 2017.7. дец 2017.
ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ВИРУСА ХИВ

„ТЕСТИРАЈ СЕ, ВАЖНО ЈЕ ДА ЗНАШ“

У Србији тренутно живи 2.369 особа инфицираних ХИВ, а процењује се да у нашој земљи још око 1.000 особа не зна да је инфицирано овим вирусом. Открити вирус ХИВ у раној фази је велика ствар јер са лековима, болест може да се третира као хронично медицинско стање. Инфицирана особа може да доживи пуни животни век
Први децембар, Светски дан борбе против ХИВ обележен је протекле седмице и у Шапцу под слоганом „Тестирај се, важно је да знаш“. Овај дан који се традиционално обележава 29. пут у свету има за циљ да представници влада, државних институција и јавноздравствених установа информишу јавност о актуелној епидемиолошкој ситуацији, као и смањење дискриминације, подизање знања о вирусу ХИВ и пружање подршке и заштите инфицираним особама.
У манифестацији која је спроведена испред Старе робне куће, учествовали су Невладина организација „Асоцијација Дуга“ и Завод за јавно здравље Шабац. Овим поводом у мобилној медицинској јединици, заинтересованима је пружена могућност саветовања и бесплатног тестирања на вирус ХИВ. Према речима Александра Прице, председника „Асоцијације Дуга“, брзим тестовима тестиране су 24 особе, а ниједна од њих није ХИВ позитивна. Сви чланови тима „Асоцијација Дуга“ који раде на саветовању и тестирању су сертификовани од стране Министарства здравља Србије.
-Тестови са којима „Асоцијација Дуга“ ради у мобилној медицинској јединици су брзи тестови који су 99,9 одсто сензитивни и осетљиви. Проверавају се на Институту за јавно здравље Србије Батут и реагују у периоду од двадесет минута од тренутка узимања крви из прста - истакао је Прица и додао да је за тестирање јако битно да прође такозвани период прозора - период од два месеца.
- У прва два месеца, од тренутка инфицирања вирусом ХИВ тестови не реагују на вирус, односно наш организам тада не производи антитела. Самим тим, тестови који реагују на антитела не могу да открију вирус ХИВ у организму. После последњег ризика мора да прође два месеца како би особа могла да сазна да ли је ХИВ позитивна. То није случај само са брзим тестовима већ и са елиза тестовима који се раде из венске крви - наводи Прица.
Према званичним доступним подацима, у Србији тренутно живи 2.369 особа инфицираних ХИВ, а процењује се да у нашој земљи још око 1.000 особа не зна да је инфицирано овим вирусом. Др Небојша Софранић овом приликом истиче колико је важно открити вирус у раној фази.
- Открити вирус ХИВ у раној фази је велика ствар јер са лековима, болест може да се третира као хронично медицинско стање. Инфицирана особа може да доживи пуни животни век. Нажалост, трећина људи који су заражени, не знају свој ХИВ статус. Код таквих особа, долази до умножавања вируса. Он ослаби имунитет, те долази крајњи терминални стадијум инфекције, развој обољења - истакао је др Небојша Софранић.
Рано откривање вируса је такође битно, не само због дужег животног века инфициране особе, већ је и вид превенције у смислу даљег преноса.
-Особа која на време сазна да је ХИВ позитивна и која на време почне да пије адекватну терапију, много теже може да пренесе вирус. И то је једна врста превенције. Имамо доста лекова на позитивној листи, с тим што имамо два сасвим довољна лека која су по последњим европским смерницама. Ти лекови нису скупљи али нажалост, Републички завод за здравствено осигурање је без икаквог образложења дао могућност конзумирања иновативних лекова, само особама код којих се доказала резистенција на осталу терапију. Због тога доста људи одустаје од терапије. Оно за шта се ми залажемо је да ови лекови, по последњим европским смерницама, буду у првој линији терапије, чим се особи дијагностификује ХИВ - навео је Александар Прица.
Асоцијација Дуга, када је ХИВ у питању у току године има 3 кампање. Прва је последња седмица маја - Дан сећања на преминуле од АИДС, тако да у том периоду спроводе уличне акције у циљу подизања информисаности о саветовању и тестирању на ХИВ. Друга кампања је европска недеља тестирања, која је последња седмица у новембру и трећа, први децембар. У току тих кампања, обухват градова у Србији је између 20 и 30, а према речима Александра Прице, непосредно после кампања, знатно се повећа број тестираних особа.
Када говоримо о повећању знања о вирусу ХИВ и полнопреносивих болести Александар Прица истиче да се свакако повећава али да је битна, приметна ствар, такође и да знање и понашање некада нису у корелацији.
- Људи иако имају знање, то знање не примењују у пракси, што је проблем. До тога долази зато што ни институције, а ни ми са јако ограниченим финансијским средствима, немамо довољно времена које бисмо посветили клијенту. Уколико хоћемо да радимо на смањењу њихових ризичних пракси, не само на повећању знања, морамо континуирано да радимо - истакао је Прица и додао да од 2014. године, сваки члан „Асоцијације Дуга“ волонтерски ради на превенцији ХИВ и полнопреносивих инфекција.
К.Јекић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa