Инфо

7. децембар 2017.7. дец 2017.
НИКО НИЈЕ ИЗАБРАО ДА БУДЕ ЖРТВА
НАСТАВАК АКТИВНОСТИ У БОРБИ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА

НИКО НИЈЕ ИЗАБРАО ДА БУДЕ ЖРТВА

“Девојке и младе жене често не умеју да препознају насиље него мисле да их партнер много воли” истакла Биљана Давидовски координаторка Женског центра Шабац. “Све ове активности Центра за социјални рад усмерене су на повећање свести појединца и друштва на насиље, на које мора бити исказана нулта толеранција” навела директорка ЦСР Јелена Милошевић
Међународна кампања „16 дана активизма против насиља над женама“ у Шапцу је настављена у петак и у среду трибинама у Културном центру „Препознајмо и зауставимо насиље у породици и партнерским односима“. Реч је о кампањи која се низом активности спроводи од 25. новембра, када је Дан борбе против насиља над женама па до 10. децембра, Међународног дана људских права.
На трибинама су говориле представнице Женски центар Шабац и Центра за социјални рад о томе шта је то насиље и како га препознати. Пре ових, организоване су трибине и за девојке из шабачких школа, а којима је циљ превентивно деловање, док до насиља не дође.
-Девојке и младе жене често не умеју да препознају насиље него мисле да их партнер много воли. Треба освешћивати жене, али и уопште људе у локалним срединама, да насиље није лични проблем него друштвени. Не знамо да ли ће се то десити нашој ћерки, сестри или нама самима. По новом Закону о спречавању насиља сви су дужни да пријаве насиље и помогну жртви на неки начин. Овде су жене чуле које врсте насиља постоје, зашто жене остају са насилником и шта може да се предузме. То је дуготрајан процес, а најгоре је осуђивати жену да је сама бирала. Нико не бира да буде жртва насиља, истакла је Биљана Давидовски координаторка Женског центра Шабац.
Центар за социјални рад има значајну улогу у борби против насиља. Од 1. јуна, када је нови Закон о спречавању насиља у породици ступио на снагу два пута месечно се састају са представницима тужилаштва и полиције и разматрају сваки појединачни случај. Жртвама пружају психо-социјалну помоћ, али и правну подршку.
-Насиље представља један од најгрубљих видова кршења људских права и као такво захтева оштар одговор, почев од државног, преко локалног нивоа, па до невладиних организација. Закон о спречавању насиља дефинише прецизно надлежности сваке институције. Поред законодавног оквира, ми имамо и значајну подршку у локалној самоуправи преко услуге Прихватилишта за жртве насиља, познатијег као Сигурна кућа. Она у Шапцу постоји од 2007. године. Представља сигурно уточиште и први корак у бекству из пакла насиља. Све ове активности Центра за социјални рад усмерене су на повећање свести појединца и друштва на насиље, на које мора бити исказана нулта толеранција, навела је директорка ЦСР Јелена Милошевић.
Иако нови Закон предвиђа удаљење насилника из куће, од почетка ове године у Сигурној кући спас је пронашло 15 жена и 20 деце.

М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa