Инфо

14. децембар 2017.14. дец 2017.
ЕНЕРГИЈА НАРОДНЕ ВОЉЕ
ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА У БЕОГРАДУ

ЕНЕРГИЈА НАРОДНЕ ВОЉЕ

Поводом успешно спроведеног референдума у Шапцу на ком су грађани одлучивали како ће бити потрошен новац од пореза на имовину, одржана је, протекле среде у Дорћол Платзу у Београду, панел дискусија. У име Града Шапца у дискусији су учествовали градоначелник Небојша Зеленовић и помоћница градоначелника за укључивање грађана код анкетара Јелена Топаловић Петровић.
На скупу је приказан филм о изборном дану у ком грађани излазе на бирачка места, али први пут у историји, не бирају политичке странке него пројекте који ће живот у њиховом месту учинити лепшим и бољим.
Град Шабац је први и једини у Србији омогућио грђанима да на непосредном изјашњавању одлучују шта ће у њиховом месту бити грађено од новца којим су платили порез на имовину. Модел који се заснива на идеји да је најбоља управа самоуправа и да грађани који слободно одлучују доносе добре одлуке је модел који може да пробуди енергију грађана и укључи их у процес одлучивања.
Односно, грађани су у 24 месне заједнице излазили 3. децембра на бирачка места како би одлучили на шта ће бити утрошено 36 милиона динара. Победили су пројекти као што је балон сала, реконстрокције и изградња цркве, бунара, амбуланти, школа, асфалтирање путева.
Управа града Шапца била је у прилици да сазна шта је права народна воља, а сви изгласани пројекти постаће део буџета за наредну годину.
Градоначелник Небојша Зеленовић се овом приликом захвалио свима који су учествовали у реализацији овог референдума, и истакао да верује да је 3. децембар преседан не само у историји Шапца, него и целе Србије.
-Кад грађани на један потпуно демократски начин, као у Швајцарској одлучују о томе шта је за њих најважније, када сами одлучују о томе како ће њихов новац бити утрошен, онда је реч о нечему што се до сада у Србији никада није десило. Ми у Шапцу искрено верујемо да људи када имају слободу одлучивања доносе праве одлуке - изјавио је овом приликом Зеленовић.
Опширнији извештај у следећем броју “Гласа Подриња”.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa