Инфо

14. децембар 2017.14. дец 2017.
Кривина у огледалу

Шишање оваца

Србији није потребан вишестраначки систем, дефинитивно је порука коју посланици власти у Скупштини редовно шаљу у јавност. Тачније речено, може вишестраначки ситем, али само под условом да те партије буду у власти, Опозиција никада ништа добро никоме није донела, па неће ни Вучићевој Србији.
Парламент постоји само за оне који гласају на звоно попут свих оних оваца по брдскопланинским пределима које лавеж паса или евентуално звук фруле пастира држи у стаду. И нека се нико не љути, а нарочито не народни посланици СНС из Шапца. Ако је демократија то да власт покушава на све начине да утихне опозицију, онда праштајте господо напредњаци.
Ни мање ни више, него 300 бесмислених амандмана је владајућа коалиција, углавном посланика СНС, поднела на предлог закона о буџету Републике Србије за 2018. годину. Ако су ти посланици читали предлог буџета као што су срицали амандмане из скупштинских клупа, јао си га нама. Док су поједини посланици вежбали добијени текст амандмана, други су више мумлали него што су успели да изнесу на ваљани начин нешто што су, наводно сами предложили. А, неки су и грешили. Имали су прилику да виде како није лако бити глумац или презентер на телевизији.
Питање је: да ли постоји иједна земља на свету у којој власт подноси толике амандмане на предлог Владе коју та већина подржава? Наравно да не постоји, сем у Србији. Апсурдна одбрана виспрених напредњака се своди на то да и они имају право да подносе амандмане, попут посланика опозиције. И то је ваљани аргумент. Проблем је у томе што они на тај начин ускраћују опозицији време за расправу у парламенту, односно за образлагање њихових амандмана, који су, такође, у великој мери апсурдни. Али то је за сваку опозицију у свету легитимно.
Овакво ућуткивање опозиције није било виђено ни за време Слобе, али ни у време када је власт предводила Демократска странка и Демократска странка Србије. Некадашњи радикали који су само променили име, али не и понашање и методе, јесу, додуше, опомињали власт ономад да Пословник није у реду и да ће им се обити о главу када се ћурак среће обрне. И обрнуо се.
Него да се ми вратимо на овце. Каже наш народ – док је оваца биће и шишања. Све док се оваквом понашању власти у парламенту буде давао легитимитет присуством у Скупштини, биће шишања, чак и када не буде више имало шта да се ошиша.
Ненад Кулачин

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa