Инфо

21. децембар 2017.21. дец 2017.
ВЕЋЕ ПОВЕРЕЊЕ ГРАЂАНА У ЛОКАЛНУ ВЛАСТ
ШАБАЦ ИСКУСТВО СА РЕФЕРЕНДУМА ПОДЕЛИО СА СРБИЈОМ

ВЕЋЕ ПОВЕРЕЊЕ ГРАЂАНА У ЛОКАЛНУ ВЛАСТ

Поводом успешно спроведеног референдума у Шапцу на ком су грађани одлучивали како ће бити потрошен новац од пореза на имовину, одржана је, протекле среде у Дорћол Платзу у Београду, панел дискусија. На панел дискусији коју је водила Антонела Рина, говорили су Александар Грунауер, представник Швајцарске развојне агенције, Марко Бастаћ председник београдске општине Стари Град и Славко Иванић представник савета Месне заједнице “Слепчевић”. У име Града Шапца у дискусији су учествовали градоначелник Небојша Зеленовић и помоћница градоначелника за укључивање грађана код анкетара Јелена Топаловић Петровић, а представљању пионирског подухвата Града Шапца присуствовали су и представници 24 месне заједнице, као и представници НАЛЕД.
На скупу је приказан филм о изборном дану у ком грађани излазе на бирачка места, али први пут у историји, не бирају политичке странке него пројекте који ће живот у њиховом месту учинити лешим и бољим. Грађани су у 24 месне заједнице излазили 3. децембра на бирачка места како би одлучили на шта ће бити потрошено 36 милиона динара. Победили су пројекти као што је балон сала, реконструкције и изградња цркве, бунара, амбуланти, школа, асфалтирање путева.
Град Шабац је први и једини у Србији омогућио грађанима да на непосредном изјашњавању одлучују шта ће у њиховом месту бити грађено од новца којим су платили порез на имовину. Модел који се заснива на идеји да је најбоља управа самоуправа и да грађани који слободно одлучују доносе добре одлуке је модел који може да пробуди енергију грађана и укључи их у процес одлучивања.
Управа града Шапца била је у прилици да сазна шта је права народна воља, сви изгласани пројекти постаће део буџета за наредну годину, а реализација пројеката почеће на пролеће.
Градоначелник Небојша Зеленовић се овом приликом захвалио свима који су учествовали у реализацији референдума, и истакао је да верује да је 3. децембар преседан не само у историји Шапца, него и целе Србије.
-Кад грађани на један потпуно демократски начин, као у Швајцарској одлучују о томе шта је за њих најважније и када сами одлучују о томе како ће њихов новац бити потрошен, онда је реч о нечему што се до сада у Србији никада није десило. Ми у Шапцу искрено верујемо да људи када имају слободу одлучивања доносе праве одлуке - изјавио је овом приликом градоначелник Небојша Зеленовић и додао да је разлог за панел дискусију између осталог и то да Београђанима објасне како је читав процес текао и како се завршио.
-Сматрам да је искуство које имамо у Шапцу драгоцено из разлога што је прво, потпуно ново и другачије од свега онога на шта су грађани навикли. Отуђеност и незаинтересованост да се учествује у јавним пословима код грађана, позната је у целој Србији а вероватно и у читавом региону. Ми у Шапцу мислимо да имамо решење за то. Решење је да заправо повежете обавезе грађана са њиховом вољом и слободом да о томе одлучују. Слобода значи одговорност, али у исто време буди једну нову енергију која подстиче суграђане да се оснаже и почну да преузимају ствари у своје руке - навео је Зеленовић.
Доказ за то да је Шабац добар пример осталим градовима у Србији је и чињеница да ће Београдска општина Стари Град по Шабачком моделу референдума спровести референдум почетком 2018. године.
- Како бисмо схватили који је најбољи начин да се референдум спроведе, комуницирали смо са градоначелником Шапца Небојшом Зеленовићем током целе године. Већ увелико смо одмакли у том процесу тако да ћемо од јануара спровести референдум баш по шабачком моделу – истакао је на панел дискусији Марко Бастаћ и додао да су у овом тренутку сви локални функционери у страху да ће им неко одузети власт.
-Локални функционери мисле да губе власт због тога што ћете урадити нешто потпуно нормално и вратити новац грађанима који плаћају порез на имовину. За сам процес одлучивања и враћање демократије врло је важно да грађани могу на овај начин да одлучују. Свакако, нећемо одустати, обићи ћемо целу Србију и ставити до знања свима да је ово прави начин – навео је Бастаћ.
Према речима Јелене Бојовић директорке за регулаторну реформу у НАЛЕД овај референдум је јако значајан пре свега како би грађани разумели где иде њихов новац од пореза који плаћају, јер се тиме ствара заиста веће поверење грађана у њихову локалну власт и државу.
-Ствара се пореска култура о којој се прича да постоји у Швајцарској, њихов однос према држави биће другачији а плаћање пореза редовније. Грађани не треба да се питају да ли треба да плате порез или не, то се подразумева. Уколико до тога дођемо у Шапцу, биће то пре свега велики корак ка демократизацији овог друштва. Треба да се разуме шта је то што грађани доносе држави а шта је то што држава треба да врати назад грађанима – истакла је Јелена Бојовић.
Да ће се свест код Шапчана али и осталих становника Србије променити по питању плаћања пореза на имовину мишљења је Александар Грунауер који истиче да када људи виде да њихово залагање и плаћање пореза на имовину доводи до конкретних резултата, тачније изградње инфраструктуре која је неопходна и побољшава животе, рационално је да ће се то поновити и следити.
К.Ј.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa