Инфо

21. децембар 2017.21. дец 2017.
ДАТ ПОМЕН СВИРЕПО УБИЈЕНИМ ШАБАЧКИМ ЂАЦИМА И СТУДЕНТИМА

СЕЋАЊЕ НА СТРАДАЛЕ

Помен шабачким ђацима и студентима који су пре 73 године у селу Попови свирепо мучени и убијени дат је протекле суботе у Цркви на Доњошорском гробљу. Служби су присуствовали чланови ГРО Покрета обнове Краљевине Србије. Прва чета ђачког батаљона старости између 18 и 20 година побијена је од стране Комунистичких власти.
-Били су једноставно деца која се нису ни борила нити су била наоружана. Нажалост, то су деца шабачких родитеља који су били имућни што је вероватно један од разлога што су побијени без саслушања и пресуде. Покрет обнове Краљевине Србије негује традиције, односно поштовање према свим жртвама а нарочито жртвама комунистичке власти и у свом програму ће се борити за исправљање тих неправди - истакао је Радомир Петровић, дипломирани историчар.
У зору 16. децембра 1944. године Партизани су прешли Дрину и ушли у Попово где су напали ђачки одред који је био смештен у кући Бранка Ерића. Измучену децу, рањену и везану жицом Партизани су товарили на воловска кола. Повели су их према Дрини и у њиви Чедомира Гаврића земљорадника из Бадовинаца, терали их да голим рукама копају своје раке.
Групу четника, њих 64 сахранио је Живан Перишић из села Попово. Њихова тела, била су на овом месту читаву деценију док се родитељи нису изборили да буду положена у заједничку гробницу на шабачком Доњошорском гробљу.

К.Ј.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa